Lapuan Kankurit Jaana Hjelt Finnsheep Wool
– Under de senaste åren har vi börjat fokuserat på finsk fårull, och därför också byggt ett spinneri och en slutbehandlingsanläggning i Lappo, berättar Jaana Hjelt som är delägare och marknadsföringschef på Lapuan Kankurit.
Landsbygdsnäringar

Lapuan Kankurit
satsar på finsk fårull

Lapuan Kankurit är ett familjeföretag inom textilbranschen som grundades 1973 av Juha Hjelt, men har anor som går tillbaka till 1917 då Juhas farfar Juho Annala grundade en filttoffelfabrik i Lankilankoski i Lappo. Sedan 1999 har företaget drivits av Juhas son Esko tillsammans med frun Jaana. Produkterna har förändrats under åren, men de senaste två decennierna har ull och lin varit huvudprodukterna.

– Under de senaste åren har vi börjat fokuserat på finsk fårull, och därför också byggt ett spinneri och en slutbehandlingsanläggning i Lappo. En del av ullen kommer från gårdar i närbygden.

Det säger Jaana Hjelt som är delägare och marknadsföringschef på LK. Hon berättar att företaget skaffat spinnmaskiner från ett gammalt spinneri i Suupohja, och att maskinerna för tillfället moderniseras för att kunna tas i drift.

Tills vidare sker spinningen därför på Pirtin Kehräämö, men då det egna spinneriet väl kommit i gång kan Lapuan Kankurit hantera processen från början till slut.

– Då kan vi bemästra hela produktionskedjan, och skapa unika produkter baserade på inhemsk ull.

Ull från lokala gårdar

Lapuan Kankurit köper ull från gårdar inom 300 kilometers radie runt Lappo, varav många ligger längs den svenskspråkiga kusten.

– Under vårens och höstens klippning informerar producenterna oss om hur mycket ull som finns till förfogande varefter vi kör ut och hämtar den. Ofta handlar det om hundratals kilo ull per gård, men vi hämtar också mindre tiotals kilos satser om gården ligger längs vår rutt, säger Hjelt.

Hon tillägger att det främst är ull från finskt finullsfår och korsningar av finullsfår och Kajanalands grå som företaget är intresserat av. I någon mån har man även köpt in ull av Gotlandsfår och Texelfår.

Hjelt berättar att en guide för fårproducenter är under arbete, och att den i framtiden kommer att finnas på Lapuan Kankurits webbsida. Djurens välmående och ullens kvalitet ligger högst på listan.

– Vi hoppas först och främst att fårproducenterna ständigt arbetar på att förbättra fårens välmående och ullkvalitet genom att använda ullvänliga foder- och ströalternativ. Samt att uppmärksamhet fästs vid klippningsomständigheterna och djurens välmående.

Hjelt påpekar också att fårproducenterna bör anlita en professionell fårklippare eller själv erhålla en utbildning. För att kunna sälja råull av I-kvalitet gäller krav om att fibrerna är minst 4 cm långa samt att bukullen avlägsnats och i övrigt är fri från avföring, urin, smuts och fukt.

Ullen får inte heller innehålla stora mängder halm, hö eller timotej, och skall sorteras enligt färg och ras. Lapuan Kankurit köper också ull av II-kvalitet om all avfallsull sorterats bort.

Efter insamling bearbetas råullen varefter den skickas till Storbritannien för att tvättas. När ullen är tillbaka i Finland skickas den till ett spinneri varefter produktionsprocessen kan inledas.

Hjelt framför att målsättningen är att 10.000-15.000 kg av den årliga ullåtgången på 40.000-50.000 kg inledningsvis skall bestå av finsk ull, men att det är kunderna som i sista hand avgör åtgången av finsk ull.

– De första pilotprodukterna tillverkade av finsk ull blev nyligen klara, och med vår kommande höstkollektion av filtar lanseras de första kommersiella produkterna!

En förverkligad dröm

– Det har länge varit vår dröm att få arbeta med finsk ull, men det har inte funnits färdig tråd att tillgå, berättar Hjelt.

I början tänkte företaget inte alls gå in för fiberproduktion. Men med coronapandemin blev det slut på exportresor, och företaget fick tid att fokusera på annat.

– Vi beslöt att kontakta fårproducenter, och till slut hittade vi gårdar som vi sedan åkte runt på för att lära oss om fårklippning och vad som inverkar på ullkvaliteten. Vi fick hjälp både av fårproducenterna och Pro Agria, och har nu fått till stånd ett riktigt fint samarbete med gårdarna.

Medan den finska ullen intagit scenen har samtidigt linet sedan många år tillbaka importerats. Kring millennieskiftet då familjen Hjelt genomförde generationsväxling fanns ännu Almedahls spinneri i Malax att tillgå, men i dagsläge kommer linet från Frankrikes och Belgiens kustregioner.

– Inhemskt lin intresserar oss absolut, men någon måste då förädla fibrerna till tråd eftersom vi tyvärr inte har möjlighet att göra detta på vårt spinneri.

Det finns dock andra intressanta nya material som i framtiden kommer att ha en inhemsk bas. Lapuan Kankurit har redan nu börjat ersätta sin bio-organiska bomull med Tencel-fiber som är en österrikisk regenatfiber som tillverkas av cellulosa.

– Nu har man ju också i Finland börjat utveckla liknande produkter som Ioncell och Spinnova, som vi också ha haft möjlighet att testa. Här är vi starkt med i utvecklingen.

Den finska ullen kommer därmed i framtiden att kunna kompletteras med andra inhemska fibermaterial. Enligt Hjelt finns det dock utrymme för innovation och affärsverksamhet inom det glapp som i dagsläge existerar mellan producenterna och textilindustrin.

Men med en allt större efterfrågan på lokal och hållbar produktion ser hon positivt på framtiden.

- Det finns verkligen möjligheter för den finska ullen, och vi söker ständigt nya lokala gårdar. Intresserade producenter får gärna kontakta oss!

Läs också: Textildesignern Ida Korsström vill utveckla det lokala hantverket