Nio länder kräver ändring i EU:s taxonomi

Sveriges energiminister Anders Ygeman markerar tillsammans med nio andra EU-länder att man inte står bakom förslaget att införa ytterligare krav på bioenergi i EU:s taxonomi. Länderna framför sin ståndpunkt i ett gemensamt brev till EU-kommissionen.

Rekordår för Snellman

Snellmankoncernens omsättning ökade med över 16 procent år 2020 och var den högsta någonsin, 356 miljoner euro. Även rörelsevinsten steg till rekordnivå, 14,6 miljoner euro, uppger koncernen i ett pressmeddelande.

KoneAgria 2021 blir större än 2019

KoneAgria-mässan som ordnas i 14-16 oktober 2021 i Tammerfors har redan nu flera anmälda deltagare än mässan 2019, meddelar organisatörerna.

Ett år utan svinpest föreslås som krav för ”ASF-fritt” område

EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, har tagit fram ett förslag på hur strategin ska se ut för att ett område eller ett land kan anses fritt från svinpest.

SLC - 20201218 Ep 108920 B Aha 022
Brexit genererar ny konflikt med EU

Övergångsreglerna för handeln mellan Irland och Nordirland ska enligt brexitavtalet upphöra att gälla i slutet av mars. Nu har regeringen i London ensidigt förlängt avtalet. EU betraktar detta som ett regelrätt brott mot brexitavtalet.

SLC - Aktuellt Sjundea090321
Sjundeå inledde nyländska vårmötesrundan

SLC Nylands lokalavdelningars vårmötesrunda på distans inleddes med Sjundeå landsbygdsförenings möte på tisdagkväll.

SLC - Maria Do Ceu Antunes
En ”supertrilog” ska lösa dödläget i CAP-reformen

Det råder trögt före i trepartsförhandlingarna om CAP mellan EU-parlamentet, medlemsländerna och kommissionen. Ordförandelandet Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes startar nu en ”supertrilog” för att sätta fart på CAP-reformen.

Arbetsgivare ska registrera arbetstagare som har exponerats för corona

Arbetsgivaren ska föra en förteckning över arbetstagare som har exponerats för coronavirus eller andra farliga biologiska agenser i arbetet. Denna skyldighet gäller alla branscher, påpekar Regionförvaltningsverket.

Mjölkpriset på GDT steg med 15 procent

Det hade ingen räknat med. På förra veckans GDT-auktion i Nya Zeeland steg exportpriset för mejeriprodukter med i genomsnitt 15 procent.

SLC - Lpx 166895
Matpriserna går i taket på nästan alla områden

De globala matpriserna stiger explosionsartat, konstaterar FN:s livsmedelsorganisation FAO i sin rapport om matprisindexet i februari. Exportpriserna för jordbruksprodukter har stigit till den högsta nivån sedan 2014.

Anvisningarna om hälsosäker inresa för säsongarbetare är färdiga

Anvisningen till arbetsgivarna om hälsosäker inresa och karantän samt en hälsosäkerhetsplan för säsongarbetare inom primärproduktionen och anvisningen om säsongarbetarnas hälsosäkerhet har blivit färdiga, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Minskad avverkning under 2020

Enligt preliminära uppgifter från Naturresursinstitutet avverkades i de finska skogarna 2020 sammanlagt 65,2 miljoner kubikmeter stamved. Det var 11 procent mindre än året innan och 17 procent mindre än under toppåret 2018.