En effektiv fläktdriven halmblåsare är en speciell finess på en nylanserad modell av den tysktillverkade foderblandarvagnen BvL. Hittills har tre exemplar sålts i Finland, säger Pauli Virkkula på Rovaniemföretaget Vade.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Ekonomiskt sett är det nationella stödet till svin- och fjäderfä samt växthusodling och lagring av grönsaker mycket viktigt. Det säger en grupp forskare från naturresursinstitutet LUKE. Forskarna har utarbetat en utvärdering av läget för stödet, känt som 141-stödet enligt artikel 141 i Finlands anslutningsavtal till EU. Utvärderingen har gjorts på EU-kommissionens begäran och gäller perioden 2011-2017.

Det svenska mobila slakteriet Hälsingestintan ska försättas i konkurs. Företaget utvecklade för några år sedan rullande slakterier som inreds i långtradare. Slakt på hemgården skulle minska stressen för boskapen.

EU-initiativet mot ojusta affärsmetoder inom livsmedelskedjan ska följas upp med en granskning av prisbildningen. Hur höga är marginalerna i kedjan från producent till konsument? Kommissionen ska utreda frågan med hjälp av medlemsländerna.

Världens första flytande ladugård har tagits i bruk i Nederländerna. Ett drygt 30-tal kor får plats i anläggningen, som står på en stor ponton i Rotterdams hamn. Målet är att flytta matproduktionen närmare stadsborna.

Den brittiska regeringen kommer inte att acceptera import av varken klorkyckling eller hormonkött från USA. Det försäkrade miljö- och jordbruksministern Michael Gove under en utfrågning denna vecka inför det skotska parlamentets jordbruksutskott.

Ålandsmejeriet ÅCA lanserar nya produkter och miljövänligare förpackningar som har fått ett mer enhetligt utseende.

I början av veckan informerade säkerhets- och kemikalieverket Tukes om aktualiteter inom dess verksamhetsområde. EU-kommissionen har precis fattat beslut om maximihalterna av rester av vissa verksamma substanser (MRL) i växtskyddsmedel. Ändringarna i bestämmelserna gäller maximihalterna av de verksamma ämnena acetamiprid, iprodion och pikoxistrobin och träder i kraft i EU under sensommaren 2019.
De olagliga växtskyddsmedlen tar över en allt större del av marknaden. Enligt säkerhets- och kemikalieverket Tukes och Tullens uppskattning är drygt tio procent av produkterna på den europeiska marknaden olagliga. Därför intensifierar myndigheterna nu övervakningen av importerade växtskyddsmedel.
EU och den sydamerikanska tullunionen Mercosur har avslutat en ny förhandlingsrunda utan nämnvärda framsteg.