Stenkol som energikälla förbjuds år 2029

Användning av stenkol som bränsle vid el- eller värmeproduktion förbjuds från och med den 1 maj 2029, meddelar Arbets- och näringsministeriet. Lagen ska träda i kraft vid ingången av april liksom lagar som främjar användningen av biodrivmedel i trafiken och användningen av biobrännolja vid uppvärmning och i arbetsmaskiner.

SLC - E4024
Importerade ekoprodukter kontrolleras bristfälligt i EU

EU:s kontrollsystem för ekologiska produkter har blivit bättre de senaste åren, men ännu kvarstår flera problem. Kontrollen i medlemsländerna, tillsynen av importerade produkter och spårbarheten uppvisar brister, kritiserar EU:s revisionsrätt.

SLC - Atria Kauhajoki Ruhovarasto 1 22090
Atria sänkte priset på nötkött - för mycket kött i lager

I höstas höjde Atria priset på nötkött i två omgångar med sammanlagt fyra cent per kilo. Men i tisdags informerade Tom Åstrand, vd för Österbottens Kött, ÖSP:s förbundsfullmäktige om kommande prisförändringar.

SLC - Ensilagebalar
Ekoutskottet vill ha ut mer ekoprodukter på marknaden

Idag finns det omkring 900 gårdar som idkar ekologiskt jordbruk, men har konventionell djurhållning. Steve Nyholm, ordförande för SLC:s ekoutskott, säger att målsättningen är att gårdarna ska bli helt ekologiska, men att det är svårt att fastställa en tidsperiod för detta.

Samtalen om Mercosur ställer tålamodet på prov

EU och sydamerikanska Mercosur förhandlar sedan tjugo år om ett handelsavtal. Den senaste förhandlingsrundan i Buenos Aires avslutandes utan nämnvärda framsteg.

Tjänsten som livsmedelsombudsman lediganslogs på nytt

På fredag, vid middagstid, avslutas ansökningstiden andra gången för den nya tjänsten som livsmedelsombudsman.

SLC - 9432909364 8Df022E47C O
Brist på gris i Kina sätter fart på handeln

Skärpta miljöregler, låga priser och en fallande grisproduktion på grund av afrikansk svinpest har satt den kinesiska grisimporten i rullning.

Förenklad import av handelsgödsel löser inte jordbrukets lönsamhetsproblem

Enklare import av oorganiskt gödselmedel har en positiv, men liten effekt på jordbrukets lönsamhet enligt en färsk utredning, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - National Guard 55807397 10161390789765648 2054956660736131072 O
Översvämningar skadar jordbruket i Mellanvästern

Svåra översvämningar hotar grödorna och dränker byggnader, ladugårdar och spannmålslager i den amerikanska mellanvästern. Katastrofen återspeglar sig redan i de globala spannmålspriserna.

SLC - Kraft2
Unik chans för åländska flodkräftor

Intresset för odling av flodkräfta på Åland var så stort att Hushållningssällskapets föreläsning måste flyttas från landsbygdscentret i Jomalaby till större utrymmen i Alandicas konferenssal i Mariehamn.

SLC - Lpx 124516
EU kompromissar om nötkött från USA

Handelstvisten om USA:s export av nötkött till EU har av allt att döma bilagts efter 30 år. EU:s medlemsländer har accepterat en kompromiss som går ut på att USA får leverera 35.000 ton hormonfritt nötkött till EU.

SLC - Dsc 0042
Virkespriserna steg år 2018

År 2018 kännetecknades av en tydlig prisökning för den reella rotprisnivån för råvirke inköpt från privata skogar; ökningen var sex procent jämfört med året innan, noterar Naturresursinstitutet.