SLC - Rag
Mindre vårsådd men större areal med höstgrödor i år

Det ser åter ut som om arealerna med vårsådd av korn, vete och oljeväxter kommer att minska i år jämfört med sådden 2018. Däremot väntas havrearealen öka, närmast livsmedelshavre. Det här framgår av spannmålsbranschens samarbetsgrupps årliga enkät bland jordbrukarna om skördeavsikterna inför odlingssäsongen. Kornet fortsätter i alla fall vara största grödan. I fjol våras såg det nästan ut som om havrearealen skulle börja gå förbi kornarealen, men så blev det inte.

SLC - 46028645804 1E944Ff92C O
Trump vill stryka stödet till skuldsatta USA-bönder

Den amerikanska Trump-administrationen vill skära ned anslagen för jordbruksministeriet USDA med femton procent i nästa års budget. Det skulle ytterligare försämra situationen för landets ekonomiskt pressade farmare.

Nordzucker investerar 100 miljoner i Sverige

Tyska Nordzucker investerar 100 miljoner euro i den svenska sockerfabriken i Örtofta i södra Sverige. I gengäld stänger koncernen fabriken i Arlöv.

Noteringarna steg igen på veckans GDT

Noteringarna för mejeriprodukter fortsatte att stiga på den senaste GDT-auktionen i Nya Zeeland.

Höga omkostnader tynger åländska slakteriföretaget

Slakteri- och charkuteriet W J Dahlmans Ab som är ensamt i sin bransch på Åland gjorde i fjol en ekonomisk förlust. Det var enligt vd Johannes Dahlman första gången på ”många många år”.

Finland fick sin första producentorganisation inom fårbranschen

Lounais-Suomen Lampurit ry har blivit godkänd som producentorganisation, meddelar Livsmedelsverket. Lounais-Suomen Lampurit ry är Finlands första producentorganisation inom branschen för får- och getkött.

Spannmålsskörden 2018 var den minsta på 26 år

Spannmålsskörden 2018 uppgick till 2,7 miljarder kilo, vilket var den minsta skörden under 2000-talet, meddelar Naturresursinstitutet.

SLC - Danish Crown Pakkeri
Danish Crown går i täten för klimatneutralt griskött

Den danska slakterikoncernen Danish Crown siktar på att bli världens ledande producent av klimatvänligt kött. Målet är att halvera klimatavtrycket för griskött före 2030. Fram till 2050 ska hela värdekedjan vara klimatneutral.

SLC - Kolumn Graf
Kommentaren: Marknadsutsikter inför kommande spannmålssäsong

Den gångna skördesäsongens torka både i Finland, speciellt Nordeuropa men också globalt, har påverkat prisutvecklingen i Finland på ett gynnsamt sätt under det pågående spannmålsåret 2018/19. Hur ser då marknadsutsikterna ut inför kommande säsong 2019/20? frågar sig SLC-ombudsmannen Rikard Korkman.

SLC - A02De2Ade27361E5 Org
Fazer investerar 40 miljoner för att göra xylitol av havreskal

Fazer investerar ca 40 miljoner euro i en ny anläggning med fokus på havreskal som råvara och en ingång till xylitolmarknaden, uppger koncernen i ett pressutskick.

SLC - Robin Eriksson
Robin Erikssons grynhavre kippades i fel ficka Misstaget kostade honom 5.500 euro

Utan att vara medveten om det har ekoproducenten Robin Eriksson i Munsala sålt ett parti ekologisk havre, som skulle ha varit livsmedelshavre för Fazer, som foderhavre till Raisio. Detta trots att partiet fyllde kvalitetskraven för livsmedelshavre. Partiet kippades i fel ficka. Alla beklagar att Robin nu har gått miste om cirka 5.500 euro i inkomster, men ingen vill kännas vid ansvaret för att ett fel har begåtts.

SLC - Loukko3
Loukko öppnade ny affär i Närpes

Tidigare fanns Loukko i Finby i Närpes. Men för en vecka sedan öppnade familjeföretaget en ny affär i Närpes. Många intresserade kom när det hölls öppet hus.