De franska sockerbetsodlarna motsätter sig tyska Südzuckers planerade nedläggningar av två sockerfabriker i Frankrike. De vill skapa ett kooperativ för att köpa fabrikerna för 30 miljoner euro. Men Südzucker och de tyska betodlarna motsätter sig planerna.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Boken Smaka på Västnyland som nu finns ute i bokhandlarna bjuder på en mångsidig och inspirerande närmatsresa i den vackra regionen. Läsaren får hänga med på allt från odlingar, restauranger, mejerier och bryggerier till Slow Food-festivalen i Fiskars.

Nederländernas regering efterlyser förnyade regler som gör det möjligt att använda gensaxen inom den europeiska växtförädlingen. En majoritet av EU:s medlemsländer stöder initiativet, bland dem också Finland.
Den afrikanska svinpesten förekommer redan i alla kinesiska provinser. Nu har också den administrativa regionen Hongkong drabbats.
En ny EU-förordning begränsar användningen av transfettsyror, det vill säga delvis härdat fett, i livsmedel, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.
Berner Oy har gjort ett distributionsavtal med finländska LED Tailor Innova7ion, som tillverkar lampor och belysningssystem med blått ljus som har en mikrobdödande och luftrenande verkan.

Tomatpriserna har legat på en hög och stabil nivå sedan mitten av januari. Gurkan skapar däremot huvudbry för andelslaget Närpes Grönsaker, som har byggt ut och lanserar fyra nya produkter i år.

De globala matpriserna fortsätter att stiga – åtminstone i medeltal. Enligt FN-organisationen FAO steg matprisindexet i april till sin högsta nivå sedan tio månader.

Ett företag i Australien har utvecklat och patenterat en metod för behandling av färskmjölk som förlänger hållbarheten till 60 dygn eller mer. Metoden beskrivs som den största innovationen i branschen sedan pastöriseringen på 1860-talet.
Kieku Oy har godkänts som producentorganisation. Kieku Oy är Finlands första producentorganisation inom äggsektorn.

Med speciell inriktning på fastlandets finskspråkiga konsumenter har Visit Åland tillsammans med Orkla Suomi och de största åländska livsmedelsförädlarna utvecklat ett nytt marknadsföringskoncept för åländsk mat. – Syftet med projektet Mat-Åland 2021 är att öka kännedomen om de hållbara livsmedel som produceras på Åland och stärka deras konkurrenskraft både på Åland och på fastlandet, förklarar projektledaren Tiina Björklund på Visit Åland.

Flera hundra matprodukter har på felaktiga grunder sålts som ekologiska produkter i Nederländerna. Produkterna härstammar från gårdar som missaktar ekologiska principer, rapporterar nyhetssajten DutchNews.nl.