Jordbruk Marknad

Valio måste ersätta
Maitomaa och Maitokolmio

Valio måste ersätta mejeriandelslagen Maitokolmio och Maitomaa med sammanlagt 8 miljoner euro jämte fördröjningsränta. Det beslöt Helsingfors tingsrätt under tisdagen.
Maitomaa får tilldelat 4,5 miljoner och Maitokolmio 3,5 miljoner euro.
Ursprungligen krävde Maitokolmio och Maitomaa sammanlagt 28 miljoner euro jämte ränta.

Också andra mejerier har tidigare krävt Valio på ersättningar, men under processens gång har parterna förhandlat sig fram till lösningar. Det gäller Juustoportti, Arla samt de mindre mejeriandelslagen Satamaito och Ilmajoen osuusmeijeri.

Åtalen mot Valio bottnar i en undersökning som konkurrens- och konsumentverket (KKV) tidigare genomfört. Under 2016 kom högsta förvaltningsdomstolen fram till att Valio missbrukat sin dominerande marknadsställning genom att sätta ett partipris på mjölk som låg under produktionskostnaderna för att konkurrera ut andra mejerier, främst Arla.

Högsta förvaltningsdomstolen fastställde därmed marknadsdomstolens beslut att bötfälla Valio på 70 miljoner euro i böter.

Domen kan överklagas. Valio kommenterar inte domen i det här skedet, vilket tyder på att koncernen överväger det alternativet.

Valios skyldighet att sälja mjölk har lindrats

För en dryg vecka sedan godkände konkurrens- och konsumentverket Valios ansökan om att gradvis minska på skyldigheten att sälja obehandlad mjölk till sina konkurrenter. I och med ändringen minskar den nuvarande årliga maximala försäljningen på 185 miljoner liter till 125 miljoner nästa år och till 100 miljoner liter 2021. 

Enligt villkoren för företagsförvärv som härstammar från 2000 och 2004 skulle Valio lja sammanlagt högst 185 miljoner liter obehandlad mjölk till sina konkurrenter på den inhemska marknaden årligen. Syftet med villkoret var att trygga Valios konkurrenters tillgång på obehandlad mjölk och därmed tillräcklig konkurrens på marknaden för slutprodukterna.

Valio har tidigare ansökt om att villkoret om försäljning av obehandlad mjölk ska upphävas i sin helhet. Utifrån sina utredningar har KKV dock inte ansett att en upphävning av villkoret är möjlig. Till följd av detta drog Valio tillbaka sin tidigare ansökan och lämnade vid årsskiftet in en ny ansökan till KKV som handlade om gradvis minskning.

Enligt KKV:s bedömning är en gradvis minskning som den Valio föreslår i sin ansökan proportionerlig och uppmuntrar även Valios konkurrenter att aktivera sig i konkurrensen på anskaffningsmarknaden.

Handelns rätt att köpa kvotmjölk försvinner

Samtidigt ändrade KKV på eget initiativ tolkningen av tidigare företagsförvärvs villkor när det gäller detaljhandelns ställning. Efter 1 januari 2020 kan grupper inom handeln inte längre köpa mjölkråvara från kvoten.

Enligt KKV:s utredning används den andel av kvoten som handelns grupperingar har fått uteslutande som ett verktyg för att konkurrensutsätta mejerierna. Det har inte positiv effekt på konkurrensen på anskaffningsmarknaden.

De aktuella grupperna inom handeln har alltså inte längre rätt att köpa obehandlad mjölk från kvoten efter 1 januari 2020. MG