Jordbruk Marknad

Ålandsmejeriet tog förlust
som hjälpte mjölkbönderna

Efter förra sommarens extrema torka som drabbade Åland hårdast i hela Finland betalade Ålands Centralandelslag ÅCA i fjol 351.000 euro mera i mjölklikvider till Ålandsmejeriets 20-talet mjölkleverantörer som samtidigt är ÅCA:s ägare. Detta tillsammans med en nedskrivning av lagervärden på främst ost med 125.000 euro medförde att koncernen Ålandsmejeriet för 2018 visar en förlust på 390.688 euro.

Ålandsmejeriets tf vd Stefan Blomqvist betonar att resultatet i ett andelslags bokslut bör läsas ”tillsammans med det som betalas till andelslagets ägare”.

Blomqvist konstaterar att ÅCA:s mjölkpris under flera år har legat för lågt och att det var medvetna val av företagsledningen och styrelsen att höja det löpande leveranspriset ”till konkurrenskraftig nivå”.

Dessutom betalade mejeriet under fjolåret ett tillägg på 1 cent per liter för hållbart producerad mjölk.

– Över 90 procent av mejeriets invägda mjölk kommer från gårdar som följer de nya tuffare kraven.

På grund av torkan som framför allt drabbade djurgårdar hårt fick mjölkleverantörerna även en engångsutbetalning på 100.000 euro. Summan av kardemumman är att ÅCA i fjol till sina mjölkleverantörer betalade totalt 351.000 euro mera för en mjölkvolym som var 2,4 procent mindre än året innan. Ökningen av mjölkböndernas pris blev därmed 10,3 procent per liter.

Fjolårets förlustresultat på 390.688 euro balanseras mot tidigare års vinstmedel.

Private label-ost för affärskedjor

Stefan Blomqvist säger att koncernens verksamheten under i fjol var i linje med tidigare år förutom under slutet av året då försäljningen framför allt utanför Åland inte nådde väntade volymer.

Det berodde bland annat på att produktionen av vissa affärskedjors egna varumärken, så kallade private label, inte nådde upp till kalkylerade volymer. I fjol producerade ÅCA en del av sina private label-produkter av mjölk från fastlandet, men nu använder Ålandsmejeriet enligt Blomqvist inte sådan mjölkråvara.

År 2019 har börjat med något ökande volymer. En delförklaring kan vara att Ålandsmejeriet har designat om vissa av sina förpackningar på fastlandet.

– Våra tidigare förpackningar uppfattades inte tillräckligt tydligt som en inhemsk produkt, förklarar Blomqvist.

Som tidigare meddelats tillträder Ålands Skogsindustriers vd Joakim Blom som ny vd för ÅCA senast i början av augusti. Vid ÅCA:s stämma den 29 maj invaldes som nya styrelsemedlemmar åländska chipsfabrikens chef Christer Söderström och Jenny Sundqvist från Haga Kungsgårds Mjölk Ab i Saltvik.

Omvalda blev styrelseordföranden Stefan Rumander som är vd för Landskapets fastighetsverk på Åland, Leif Hagberg som är vd för Tomtens Mjölk Ab i Saltvik, Frida Åkerblom som är CEO för företaget Aditro Logistics i Stockholm och affärsmannen Michael Berner från Helsingfors.