Reg 3
I regeringsprogrammet har man gått vidare med flera av de förslag som utredningsmannen Reijo Karhinen fört fram i sin rapport, som kom ut i sin slutgiltiga form i vintras.
Jordbruk Marknad

Karhinens ”gemensamma
matbord” förverkligas

I regeringsprogrammet har man tagit ytterligare fasta på utredningsmannen Reijo Karhinens rapport. Således ska diskussionsforumet ”Gemensamt Matbord” startas i enlighet med rapporten.

Ett annat av Reijo Karhinens förslag var att dagligvaruhandeln ska åläggas att dela med sig av sina uppgifter om konsumtion av livsmedel, detta med beaktande av konsumentskyddet.

I regeringsprogrammet vill man bromsa dagligvaruhandelns överlägsna förhandlingsposition med hjälp av lagstiftning. Det här kommer bland annat att beröra varor som säljs under handelns egna varumärken, private label.

Dessutom vill regeringen, även detta enligt Reijo Karhinens rapport, lägga hårt tryck på forskning, utbildning och rådgivning. Bland annat ska ett nytt centrum för kunskap och tjänster grundas, närmast på nätverksbasis.

Även förutsättningarna för partnerskapsjordbruk samt direktförsäljning av närproducerad mat ska förbättras.

Regeringen vill dessutom införa en startpeng för nya producentorganisationer i början av den kommande programperioden för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Rådgivning i ekonomiskt kunnande

Vidare pekar regeringen på rådgivningen: I utbildning och rådgivning som riktar sig till jordbrukarna ska det ekonomiska kunnandet, jordbrukarnas ställning på marknaden och ägarstyrningen prioriteras.

I övrigt heter det i regeringsprogrammet att tilläggsvärdet av livsmedelsekonomin ska ökas såväl på hemmamarknaden som i exporten. I den offentliga upphandlingen ska inhemska livsmedel främjas. Förutsättningarna för den inhemska livsmedelsindustrin ska förbättras och dessutom så ska fler förpacknings- och ursprungsmärkningar bli obligatoriska. Det här är regeringen beredd att satsa en halv miljon euro på årligen.

Livsmedelslagen kommer upp på nytt

Regeringen förbinder sig också till en totalreform av livsmedelslagen, och fortsätter därmed troligtvis där regeringen Sipilä slutade.

Det fanns ett förslag om en ny livsmedelslag just innan regeringen avgick, men förslaget förföll i och med avgången.