SLC - 36786677126 Ed10D7E0Ae O
Siktet inställt på öl av inhemsk humle

Naturresursinstitutets undersökningar visar att de finländska humlebestånden är internationellt sett relativt unika. En del av dem är även intressanta för ölbryggning.

Höga proteinhalter i spannmålsskörden 2018

Proteinhalterna hos den inhemska spannmålen år 2018 var höga, men skörden liten.

SLC - 9630 2 Web
Danska livsmedel blir klimatneutrala före 2050

Den danska livsmedelsbranschen ska bli föregångare inom klimatneutral produktion av livsmedel. Vi behöver innovativa lösningar och ny teknologi för att mätta alla munnar, säger L&F:s administrativa chef Anne Lawaetz Arhnung.

Danmarks ekoareal steg över tio procent

Den ekologiskt odlade arealen utgör redan mer än tio procent av Danmarks hela jordbruksareal. Under fjolåret ökade den danska ekoarealen med hela 14 procent, enligt statistik från Landbrugsstyrelsen.

Ledarsticket: Nej till köttskatt betyder inte likgiltighet

Debatten om köttskatt börjar spåra ur. Det är nog andra tag som ska till om vi ska vända på klimatuppvärmningen. Men i anslutning till den pågående valdebatten börjar medierna nu mer eller mindre definiera dem som är emot köttskatten som ovilliga at satsa på klimatåtgärder. Det är vinklat och det är inte i enlighet med sanningen. Det är inte sagt att köttskatt ens bidrar till att bromsa klimatuppvärmningen. Det kan också vara tvärtom.

Ledaren: Gårdarna måste kunna utveckla annat än storlek

Koncentrationen av produktionen till stora gårdar under 2000-talet som vi talat så mycket om, har i själva verket varit ganska måttlig enligt en färsk rapport från institutet för naturresurser LUKE. En förskjutning har visserligen skett. Det som var medelstort för några decennier sedan uppfattas säkert inte på samma sätt i dag. SLC har i vilket fall som helst hela tiden betonat att familjejordbruket ska tas på allvar.

Tjänsten som livsmedelsombudsman lediganslogs på nytt

Den nya tjänsten som livsmedelsombudsman har lediganslagits på nytt. Ansökningstiden avslutas fredag 29 mars klockan 12.00. Motiveringen för att lediganslå tjänsten är att det kom för få ansökningar när tjänsten lediganslogs i vintras.

SLC - Dsc 1097
Restaurang HEJM fokuserar på lokala råvaror

Den kommande restaurangen vid Fiskets Hus i Vasa går in för att erbjuda en mångsidig meny i avslappnad miljö. För närvarande etablerar kocken och delägaren Mattias Åhman förbindelser med lokala producenter som ska leverera råvaror till restaurangen.

SLC - Rag
Mindre vårsådd men större areal med höstgrödor i år

Det ser åter ut som om arealerna med vårsådd av korn, vete och oljeväxter kommer att minska i år jämfört med sådden 2018. Däremot väntas havrearealen öka, närmast livsmedelshavre. Det här framgår av spannmålsbranschens samarbetsgrupps årliga enkät bland jordbrukarna om skördeavsikterna inför odlingssäsongen. Kornet fortsätter i alla fall vara största grödan. I fjol våras såg det nästan ut som om havrearealen skulle börja gå förbi kornarealen, men så blev det inte.

SLC - 46028645804 1E944Ff92C O
Trump vill stryka stödet till skuldsatta USA-bönder

Den amerikanska Trump-administrationen vill skära ned anslagen för jordbruksministeriet USDA med femton procent i nästa års budget. Det skulle ytterligare försämra situationen för landets ekonomiskt pressade farmare.

Nordzucker investerar 100 miljoner i Sverige

Tyska Nordzucker investerar 100 miljoner euro i den svenska sockerfabriken i Örtofta i södra Sverige. I gengäld stänger koncernen fabriken i Arlöv.

Noteringarna steg igen på veckans GDT

Noteringarna för mejeriprodukter fortsatte att stiga på den senaste GDT-auktionen i Nya Zeeland.