Växtskyddspreparat med dikvat, pymetrozin och propikonazol dras in

EU:s kommission förbjöd förra hösten dikvat, pymetrozin och propikonazol vilka är verksamma ämnen i växtskyddsmedel. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har dragit tillbaka tillstånden för preparat som innehåller dessa verksamma ämnen samt bestämt övergångstider för försäljning, förstörelse av lagervaror och användning av preparaten.

Ytterligare två vill bli livsmedelsombudsman

Heini Kovanen och Olli Wikberg har sökt den nya tjänsten som livsmedelsombudsman inom utsatt ansökningstid som gick ut förra veckans fredag. Det var andra gången som tjänsten lediganslagits.

HKScans personal minskar med 74 i Finland

HKScan har avslutat de samarbetsförhandlingar som berör marknadsområdet Finland. Också förhandlingarna gällande intregreringen av organisationen Categories and Concepts i Finland har avslutats.

SLC - 46242865025 3D92B91144 O 1
Kaotiska Brexit-utsikter för det brittiska jordbruket

De senaste veckornas politiska debatt om Brexit har varit minst sagt kaotisk. En avtalslös Brexit vore katastrofal för det brittiska jordbruket, varnar den brittiska producentorganisationen NFU:s ordförande Minette Batters.

EU förbereder en hård Brexit

Än så länge finns det chanser att avvärja en hård Brexit, men tiden börjar bli knapp. EU-kommissionen har redan färdigställt planerna på ett brittiskt utträde utan avtal.

SLC - Stormpris
Osäkerhet kring åländskt timmerpris

Fredagen den 5 april är sista dagen som Ålands Skogsindustrier Ab betalar sitt garantipris på tall- och grantimmer till självverksamma skogsägare.

Priserna steg på GDT-auktionen

Noteringarna på mejeriprodukter steg för nionde gången i följd på Fonterras senaste GDT-auktion i Nya Zeeland.

EU finansierar igen skolmjölk och -frukt

EU-kommissionen lanserade förra veckan sitt senaste program för mjölk, frukt och grönsaker i de europeiska skolorna för läsåret 2019-2020.

SLC - Ptt Rapport 1
Jordbrukets företagarinkomst fortsätter att minska i år och även nästa år

Jordbrukets företagarinkomst fortsätter att minska. Matens konsumentpris stiger under det här och nästa år. Det här enligt Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT:s senaste prognos.

Stenkol som energikälla förbjuds år 2029

Användning av stenkol som bränsle vid el- eller värmeproduktion förbjuds från och med den 1 maj 2029, meddelar Arbets- och näringsministeriet. Lagen ska träda i kraft vid ingången av april liksom lagar som främjar användningen av biodrivmedel i trafiken och användningen av biobrännolja vid uppvärmning och i arbetsmaskiner.

SLC - E4024
Importerade ekoprodukter kontrolleras bristfälligt i EU

EU:s kontrollsystem för ekologiska produkter har blivit bättre de senaste åren, men ännu kvarstår flera problem. Kontrollen i medlemsländerna, tillsynen av importerade produkter och spårbarheten uppvisar brister, kritiserar EU:s revisionsrätt.

SLC - Atria Kauhajoki Ruhovarasto 1 22090
Atria sänkte priset på nötkött - för mycket kött i lager

I höstas höjde Atria priset på nötkött i två omgångar med sammanlagt fyra cent per kilo. Men i tisdags informerade Tom Åstrand, vd för Österbottens Kött, ÖSP:s förbundsfullmäktige om kommande prisförändringar.