Banklandskapet i Åboland och skärgården ritas om

Aktia meddelade i början av veckan att man slår samman 18 kontor runt om i Svenskfinland. Från en del orter försvinner bankkontoren helt och hållet. I Åboland berörs kontoren på Houtskär, Nagu, Korpo och Kimitoön. Samtidigt finns det ändå banker i regionen som simmar motströms och satsar på närvaro och kunnande inom jord- och skogsbruksbranschen.

SLC - Jaana Husu Kallio Nov2019
”Vi lämnar inte producenterna ensamma med vargen”

Jord- och skogsbruksministeriet har fastställt den nya förvaltningsplanen för vargstammen i Finland. Kanslichef Jaana Husu-Kallio, som fungerat som ordförande för den styrgrupp som jobbat med projektet, uppger sig vara mycket nöjd med planen och den konstruktiva anda som präglat processen. Husu-Kallio betonar vikten av fortsatt gott samarbete och dialog mellan olika intressegrupper.

Thölix: Skarvfrågan fortfarande olöst

Förra veckans torsdag presenterades nationella skarvarbetsgruppens slutrapport. Någon koncensus nåddes inte, konstaterar SLC:s representant Stefan Thölix.

SLC - Vindkkraft2
Markägargrupp förhandlar med flera vindkraftsbolag i Pedersöre

Inte mindre än fyra vindkraftsbolag är intresserade av ett cirka 6.000 hektar stort skogsområde i Purmo i Pedersöre. Kring 250 markägare berörs och de representeras av en grupp på sju personer som ska förhandla med bolagen.

Fler ansökningar om stöd för bybutiker än väntat

När tiden för ansökan om stöd för bybutiker gick ut i slutet av oktober hade bybutikerna på landsbygden lämnat in fler stödansökningar än väntat.

Skarvarbetsgruppen föreslår effektivare handläggning av dispens

Den arbetsgrupp som har dryftat frågan om begränsning av de skador som skarven orsakar har överlämnat sitt förslag till en nationell skarvstrategi och tillhörande åtgärdsplan till miljöministeriet. Arbetsgruppen föreslår att det regionala samarbetet utvecklas för att den lokala kunskapen bättre ska kunna utnyttjas vid förebyggande av skador som skarvar orsakar samt vid handläggning av dispens.

SLC - Dsc 2476
Centraliseringsreformer försvagar landsbygdens möjligheter att påverka

Samhälleliga centraliseringsreformer leder till försvagningar och i längden till folkligt missnöje på landsbygden. Det framgår av en forskningsrapport som ÅA-forskaren Kenneth Nordberg har skrivit i samband med projektet Landsbygdssäkring.

Insändaren: Elbolaget – monstret som inte bryr sig om människor?

Varför har elbolaget rätt att enligt urgamla lagar använda ”allmänhetens bästa” som vapen och råna människor på deras egendom med vinstglimt i ögonen? Borde man kanske se över lagen på nytt, för den verkar innehålla kryphål och utrymme för tolkning? frågar sig Jenna Perokorpi-Huittinen.

SLC - Soc 1
Bönder prutar på försäkringsskyddet när kassan gapar tom

När ekonomin på gårdarna är svag är det lätt hänt att kontot är tomt när räkningarna ska betalas. Det här har också Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA fått erfara.

Kossorna kommer till Helsingfors Universitet

Korna Orawa och Okadi finns på plats tisdagen den 5 november kl.11-13 utanför Helsingfors Universitets Porthania-byggnad i centrum av Helsingfors. De båda korna visar gärna upp sig eftersom de är vana utställningskor som tycker om människor.

Spillningsprover från vargar samlas in för DNA-analys

Under vintern 2019/2020 organiserar Naturresursinstitutet och Finlands viltcentral en insamling av spillningsprover från vargar i Österbotten och sydvästra Finland.

Sandra Bergqvist vill se lösning på chockhöjda fastighetsskatter

Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (Sfp) och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström lämnade på fredag in ett skriftligt spörsmål till riksdagens talman. I spörsmålet förundrar riksdagsledamöterna sig över skatteförvaltningens förfarande där många bevisligen felaktiga fastighetsskattesedlar skickats ut.