Midsommar1
Livet på landet

Recept för midsommarbordet

Gratinerad squash och äggplanta (4 pers)

1 äggplanta

2-3 små squash

300 g mild ost, mozzarella eller edamer

2 dl mandelmjöl eller skorpmjöl

2 ägg

150 gr lagrad smakrik ost

Salt, peppar

Skiva äggplantan i 1 cm tjocka skivor. Vispa äggen i en tallrik och häll upp mandel-/skorpmjöl på en annan. Doppa äggplantorna i äggblandningen och vänd i mjölet. Stek några minuter i olja på var sida på medelvärme. Smörj en ugnsfast form och lägg i skivorna.

Skär squash i 0,5 cm tunna skivor på längden och täck äggplanteskivorna. Häll över en del av tomatsåsen (se nere) och fördela osten i tunna skivor. Strö över finskuren basilika. Lägg över ett lager till av äggplanteskivor, repetera föregående lager och strö till sist över den lagrade osten.

Grädda i ugnen på 180 grader i ca 35 minuter. Passar bra att serveras till grillat kött. Gratängen går bra att göra i förväg och värma före servering.

Tomatsås

4 dl passerade tomater/1,5 kg färska tomater, skållade

1 lök, 2 vitlöksklyftor

Basilika

Salt, peppar

Finhacka och fräs löken tillsammans med vitlök och häll på tomatsåsen. Låt koka i ca 30 minuter. Smaka av med basilika, salt och peppar.

Midsommar2
Laxsnittar

200 gr gravad lax

100 gr gurka

1 vårlök med stjälk

1 msk olivolja

En halv citron

Salt, peppar

Finhacka lax och lök och blanda i oljan, peppar och citronsaft. Smaka av med salt. Servera på skivat bröd eller tunnbröd.

Midsommar3
Friterad squash

2 små squash

1 ägg

50 gr vetemjöl

40 gr parmesanost/lagrad hårdost

Salt, peppar

Olja för fritering, t.ex. solrosolja

Skiva squashen i tunna skivor och strö över salt och låt vila i 40 minuter. Sila och torka bort vätskan med hushållspapper. Blanda ägg, mjöl, peppar och riven ost med squashskivorna till en smet. Forma små bullar och fritera ca 5 i gången i solrosolja uppvärmd till ca 180 grader tills de fått färg. Ta bort med en hålslev och lägg på hushållspapper. Servera till midsommardrinken.

Midsommar4
Ugnstekta fyllda kycklingbröst

600 gr tunna kycklingbröstfiléer

2 små squash

100 gr rucola/senapskål

2 dl parmesan/annan lagrad hård ost

Salt, peppar

Olivolja

Skiva squashen i tunna skivor med en potatisskalare. Salta, peppra kycklingfiléerna och lägg på 2-3 skivor squash på filerna. Finhacka rucola och blanda med finhackad parmesan 1 dl och bred ut över squashen. Rulla ihop och stäng med en tandpetare. Ringla över olivolja och strö över resten av parmesan och 1 msk ströbröd för mer krispighet. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 35 minuter.

Midsommar5
Fyllda friterade squashblommor

10 squashblommor, ca 5-6 cm höga, 4 cm breda

3 dl potatismos

3 skivor stekt bacon

2 msk finriven parmesan

2 dl ströbröd

2 ägg för panering

Salt, peppar

1 liter solrosolja för fritering

Ta försiktigt bort de hårda pistillerna ur botten på blomman. Blanda ihop potatismos, finskuren stekt bacon och finriven ost. Fyll blommorna med en tesked och vrid om toppen av blomman. Panera i uppvispade ägg och rulla i ströbröd, fritera i 2 omgångar på 180 grader tills de fått färg.

Midsommar6
Ugnstekta fyllda squashblommor

10 squashblommor

2 små squash

1 liten lök 

70 gr rökt skinka

1 vitlöksklyfta

2 dl parmesan /riven hårdost

Salt, peppar

Ta försiktigt bort de hårda pistillerna ur botten på blomman. Finhacka squash, lök och vitlök, strö över lite salt och peppar och stek några minuter i olja. Blanda med tärnad skinka och finriven ost. Fyll blommorna med röran och vrid om toppen av blomman. Lägg i en smord form och ringla olja och strö parmesan över blommorna. Stek i ugnen i ca 20 minuter på 190 grader.

Midsommar7
Grillade kycklingbröst med chilisås (4 pers)

600 gr kycklingbröst i skivor

400 gr champinjoner

500 gr sparris

3 milda lökar

2 msk äppelcidervinäger

Olivolja

Persilja

Salt, peppar

Rensa champinjonerna och smörj in dem med olivolja och strö över lite salt. Stek i ugnen i 180 grader i ca 20 minuter. Skiva löken och stek på låg värme i ca 20 minuter. Tillsätt vinäger, salt och peppar och låt koka några minuter till.

Koka sparris i lättsaltat vatten i ca 10 minuter tills de mjuknat. Salta och peppra kycklingbröst-filéerna och ringla över olja före grillning. Grilla någon minut på var sida.

Chili-tomatsås

1 kg tomater (små, söta )

1-3 chili enligt styrka

1 lök

1,5 dl äppelcidervinäger

3 dl socker

0,5-1 dl maizena

Olja

Salt, peppar

Skär tomaterna i bitar, ta bort stjälkbiten i tomaten. Hacka lök och ansad chili och fräs i olja tillsammans med tomaterna, låt koka i ca 30 minuter. Tillsätt socker, vinäger, salt och peppar. Mixa allt i en mixer. Låt koka upp igen och rör ut maizena med lite vatten och vispa i lite åt gången tills konsistensen är lagom tjock. Servera med kycklingbröst, kokt sparris med soja vinägrett, stekt lök och champinjoner.

Soja-vinägrett

3 msk sojasås

1 tsk riven ingefära

1 msk honung

1 msk äppelcidervinäger

8 körsbärstomater

Vispa ihop ingredienserna och häll över den kokta sparrisen tillsammans med körsbärstomater skurna i mindre bitar.