Veteran1
Det blir ingen veterantraktordag i Malax i år på grund av coronakrisen. Men att de lokala mindre traktorträffarna körs igång är något som glädjer eldsjälarna Håkan Stenfors och Bengt Wahlroos.
Jordbruk Livet på landet

Somrig veterantraktorträff
piggade upp entusiaster

Ett 20-tal entusiaster från Malax veterantraktorförening kunde äntligen samlas till traktorträff. Programmet bestod av en kvällskörning via några lokala vindparker, korvgrillning och diskussioner.

Årets första veterantraktorträff i Malax tog avspark från utställningsområdet på Kråkbacken. 22 veterantraktorförare deltog i evenemanget som ägde rum den 11 juni.

Att junisolen gassade och termometern visade finfina plus 23 den här torsdagskvällen gjorde inte precis saken sämre.

– Vi åker i samlad trupp ut mot Ribäcken. Någon deltagare ansluter sig på vägen. Vi kör via Långmossens vindkraftpark och ytterligare en vindpark med fem möllor. sade Håkan Stenfors, ordförande för Malax veterantraktorförening.

– Vi äter grillkorv, umgås och ”förbättrar världen” under ett par kvällstimmar. Med tanke på coronaläget finns det möjlighet att desinficera händerna vid grillplatsen.

– Det här är riktigt kul och något som vi har väntat på länge i dessa coronatider, fortsatte Stenfors.

Förutom ett antal Malaxförare deltog Solftrion Heimer Majors, Alf Rönnlund och Stefan Thölix i traktorträffen.

Rönnlund och Thölix förhöll sig allmänt avslappnat till den tidskrävande utflykten. Det finns gott om tid att se sig omkring under färden, löd en av de korta kommentarerna.

– Det tog 45 minuter bara att köra från Solf till Malax. Den sammanlagda sträckan blir 50-60 kilometer, sade Solfduon som rattade varsin Fordson Major.

Veteran2
Detta är veterantraktorföreningens första egna traktor – en Nuffield 10/60 från mitten av 1960-talet. Traktorn premiärkördes på träffen den 11 juni. Den har hämtats från Söderfjärden ifjol och sedan renoverats, säger Patrik Wahlroos.

Ingen veterantraktordag i år

Malax veterantraktordag har på sistone lockat upp till 2.500 besökare från när och fjärran. I år blir det dessvärre ett mellanår på grund av de rådande omständigheterna i landet och hela världen.

– Speciellt eftersom många av våra besökare är pensionärer går det här evenemanget absolut inte att ordna i sommar, slår Håkan Stenfors fast med bestämdhet.

– Utställningen är framflyttad till den 17 juli 2021. Även om inställningen framgår tydligt på vår hemsida har många hört av sig till mig och undrat, fortsätter Stenfors.

En tröst för traktorfantasterna är de lokala småskaliga träffar som fortsätter att ordnas.

– Tidigare har vi kört igång redan i maj. Kommande datum i sommar är 7 juli och 4 augusti. En utflykt till höstmarknaden i Stundars i mitten av september brukar också höra till programmet. Huruvida den tillställningen blir av i år återstår dock att se.

Veteran3
Solfborna Stefan Thölix och Alf Rönnlund körde från hembyn för att delta i traktorträffen i Malax.

Hur är det med den åldersmässiga fördelningen under traktorträffarna?

– Medelåldern är hög. De flesta deltagarna är i åldern 60-80. Men det finns också några medlemmar i 40-årsåldern som brukar sluta upp.

Malax veterantraktorförening höll vårmöte den 9 juni med 33 deltagare på plats. I enlighet med gällande avståndsrekommendationer satt de närvarande personerna minst en och en halv meter från varandra.

Höstplöjningsdagen den 19 september är en kommande höjdpunkt för Malax veterantraktorförenings del.

– Tidigare hade vi planerat att delta i traktorutställningen Paukepäivät i Sastamala. Evenemanget skulle egentligen ha ordnats i slutet av maj. Nya datum är 15-16 augusti. Föreningen ordnar en bussresa från Malax till Sastamala den 15 augusti, säger Håkan Stenfors.

Veteran4
Veterantraktorförarna stannade till att för att grilla under torsdagsträffen. FOTO: Håkan Stenfors