SLC - Img 7499
Karl och Rose lämnade Portland för morfars mark i Petalax

Omständigheterna gjorde det omöjligt för Karl och Rose Wright att bo kvar i Portland, Oregon, på USA:s västkust. Efter att markpriserna under några års tid skjutit i höjden och hyran på den gård de bodde och drev sin fårfarm på stigit anmärkningsvärt beslöt de sig för att flytta till andra sidan jorden, till den österbottniska by som Karls morfar utvandrat ifrån när han var ung.

SLC - Dsc01127
Bästa prestationen under lagom stress

Att bara ha mycket att göra är inte detsamma som stress. Den lömska och hälsofarliga stressen kommer när man inte har kontroll över hur mycket man måste göra och när dina förväntningar på dig själv inte motsvarar verkligheten. Det betonade ledarskapscoachen Christoph Treier när han på LPA:s åländska temadag förra veckan föreläste om stress och stresshantering.

Arbetskonflikten fördröjer utdelningen av LF

Långa förhandlingar under onsdagen kring arbetskonflikten inom posten avslutades utan något nytt medlingsbud. Parterna konstaterade att läget var låst. Vi kan med andra ord knappast räkna med någon lösning på konflikten före Landsbygdens Folks publiceringsdag 22 november.

SLC - Julia Arets Medlem I Sodra Finland
Julia årets 4H-medlem i södra Finland

Finlands svenska 4H:s styrelse utsåg 19-åriga Julia Lindqvist till årets medlem i södra Finland 2019.

SLC - 4 Hpris 2
Säckinsamlingskampanjen Rejäl handling gav fint resultat

Under plastsäcksinsamlingen Rejäl handling samlade 4H:s ungdomar ihop 60.000 kilo mera plast än i fjol. Kristinestads 4H-förening premierades för att ha nästan tredubblat sin insamlingsmängd till 30.300 kilo.

SLC - 4 Hpris 1
Bönderna i Kristinestad samlar in allt mera säckar

De finländska jordbrukarna är bra på att återvinna säckar. I synnerhet i Kristinestad är de mycket aktiva. På ett år har insamlingen ökat mest i hela landet och därför fick Kristinestads 4H-förening ta emot ett pris i Helsingfors i onsdags.

Första träffen om välmående av vilt hålls i Loimaa

Inom projektet ”Hyvinvointia riistasta – Välmående av vilt” ordnas den första gemensamma träffen 21 november, det vill säga på torsdag nästa vecka, för de jaktföreningar som valts ut för att delta som piloter.

Utdelningen av LF fördröjs på grund av poststrejken

I skrivande stund fortsätter den strejk inom Posten som inleddes i måndags. Strejken drabbar bland annat utdelningen av tidskrifter dit Landsbygdens Folk hör.

Förlängt jakttillstånd för åländska vargen

Ålands landskapsregering har förlängt tillståndet för skyddsjakt på varg till den 8 december.

SLC - 32345117856 3779B64776 O
Kraftfulla medel får användas för fångst av invasiva smårovdjur

Kvällsmörkret begränsar effektivt fångsten av invasiva främmande smårovdjur. Med stöd av den förnyade lagstiftningen lyckas jakten även i mörker, påpekar Finlands viltcentral.

SLC - Vattenskydd
Skärpt tolkning för vattenskydd oroar Ålands Producentförbund

Ålands Producentförbund skärper nu tonen om landskapsregeringens förslag till allmänna skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter.

Bergqvist är fundersam över postbeslut för skärgården

Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP), som också är ordförande för Skärgårdsdelegationen och medlem i kommunikationsutskottet, har bekantat sig med Traficoms ställningstagande gällande Postis tänkta begränsning av postutdelningen i Åbolands skärgård.