Lemonadw1
Dryckerna kolsyresätts i en tryckkokare. Fredrik tappar lemonaden på flaska för hand.
Landsbygdsnäringar Livet på landet

Fredrik gör gammaldags lemonad med naturliga aromer

Havtorn, lingon, rönnbär och rabarber. Eller varför inte tjära, granskott, björksav och svartvinbärsblad? Smakerna är unika och råvarorna mestadels lokala när Fredrik Bäckstrand i Övermark, Närpes, sedan några år tillbaka tillverkar hantverkslemonad enligt gamla recept.

  Tjära, säger Fredrik med emfas. Vem skulle ha trott att någon ville dricka tjära?

Han förväntar sig inget svar. I stället kan han efter några år av lemonadproduktion intyga att tjärlemonaden blivit en av de mer kännspaka och populära sorterna han producerar. 

Kanske beror det på att tjäran han använder sig av är bränd i bygdens egen tjärdal. Ett omfattande evenemang som övermarkborna ställde till med sommaren 2017 för att fira fosterlandets första självständiga sekel. Samma år som man kunde börja ana konturerna av Fredriks lemonadbryggeri. 

Annars har storsäljarna mer alldagliga namn som Blåbär, Hallon, Jordgubb, Aronia och Sockerdricka.

Störst är ändå efterfrågan på Bäss Cola. Fredrik säger att den påminner om Rally, en svart lemonad som var många barns favorit för några decennier sedan.

Fredrik har redan testat ett fyrtiotal olika smaker med varierande resultat.

Han eftersträvar ett säsongsbetonat utbud och småskaliga satser. Det är vad naturen kan erbjuda för stunden som avgör vad Fredrik och hustrun Michaela – som ofta hjälper till – pressar ner och kokar saft och sirap av för smaksättning.

De plockar bär och frukt, samlar blad och skott. Odlar eget, köper in, fryser ner. Huvudsaken är att det är naturliga råvaror från närområdet. 

Öfvermarkslemonaden kan verka försynt i sin framtoning. Den är blekare i färgen, mildare i smaken och kortare i hållbarheten jämfört med storskaligt producerade läskedrycker. 

Det beror på att Fredrik varken använder tillsatser eller konserveringsmedel. Inga färgämnen, inga smakförstärkare, inga koncentrat.

– Det enda vi lägger till är citronsyra, förklarar han. Den reglerar syrligheten så att drycken smakar sötare. Och så lite salt på slutet. Vi använder oss också av rent socker, precis som det står i originalrecepten. 

Lemonadw2
Under veckoslutskvällarna har Michaela och Fredrik Bäckstrand ett litet sommarcafé vid bryggeriet i Övermark. Fredrik har satsat helhjärtat på lemonaden, men jobbar ännu ett par dagar i veckan som chaufför. Michaela jobbar heltid på räddningstjänst.

Den förste fabrikören

Originalrecepten, ja. Hur fick Fredrik tag på dem? 

Vi får först vrida tillbaka klockan hundra år och lite till. För det hände sig på den tiden att en man i bygden, Oskar Erikson hette han, bestämde sig för att börja tillverka lemonad och sockerdricka. 

1915 grundade han Öfvermark Läskedrycksfabrik, det var visst ingen ovanlighet på den tiden att man i byarna hade egen lemonadtillverkning. Smakerna köpte Oskar av en handelsresande hemmahörandes i Örebro. Och så använde han sig av riktigt socker. 

När kriget kom blev socker dock en bristvara. Eftersom Oskar ansåg sig vara ”allergisk” mot sötningsmedel vägrade han befatta sig med sackarin, något som ledde till att läskedrycksfabriken lades ner 1940.

77 år senare väcks Fredrik Bäckstrands intresse när någon sätter upp en bild av en gammal lemonadflaska med vacker etikett från Öfvermarks läskedrycksfabrik på sociala medier.

Fredriks retrohjärta dunkar varmt för vintageprylar. Han hör sig för, frågar sig fram och får veta att personen i fråga är släkt med Oskar Erikson och nu bor i det hus som en gång var hans. Samme man har också under en renovering av farstun funnit mängder av gamla lemonadetiketter i väggarna. De hade använts som isolering.

Fredrik kände att han ville återuppta det arbete Oskar en gång påbörjat och tog kontakt med dennes son, Trygve Erikson som idag är 90+. Trygve gladdes åt Fredriks beslut och gav grönt ljus.

Därefter fick Fredrik en stor papplåda fylld med gamla etiketter och nedskrivna originalrecept av dem som numera bor i Oskars hus samt tillstånd att använda sig av originaletiketternas botten när nya ska tryckas upp.

Lemonadw3
Lemonad är kolsyrat vatten med smak. En sats på 30 liter ger 90 flaskor.

Mildare form av kolsyra

Nyproduktionen tog fart med hjälp av en sodastreamer, fylld med lika delar kolsyra och kreativitet. Och så en drivande dos nyfikenhet på hur olika råvaror smakar och ter sig i lemonadform.

Från att ha tillverkat en första sats om 200 flaskor grenadin – av granatäpple – till julen 2017 tillverkar Fredrik numera mellan 35 och 90 liter åt gången ett par, tre dagar i veckan. 

En sats på 30 liter ger 90 flaskor, medan 100 liter ger knappt 300 flaskor.

Grundrecepten är gamla och därför innehåller de både citronsyra och socker, något en del ifrågasätter men som Fredrik inte vill ändra på.

– Vi har gått in för att använda oss av Oskars ursprungsrecept, säger han. Det är det som är hela grejen. 

Gamla tiders lemonad hade en mjukare och mildare kolsyra än vad dagens läskedrycker har. För att uppnå den effekten använder Fredrik sig av en kolsyresättning gjord för färdigjäst öl. 

– Det resulterar i en fräsch syrlighet som gör att smaken framträder bättre, säger han. När drycken är färdigblandad tillsätter vi lite salt. Och ju kallare du kan förvara en dryck, desto bättre kolsyra får du.

Vårens utmaningar

Vanligtvis säljer Fredrik sin lemonad på lokala marknader och till närliggande butiker och restauranger. Men våren 2020 har inget varit som vanligt. Lemonadproduktionen har legat nere i flera månader liksom verksamheten på de platser dit Fredrik brukar leverera.

Lagom till Valborg började kolsyremaskinen ändå få det att åter fräsa och bubbla i bryggeriet och nu har tillverkningen försiktigt kommit igång igen. 

Sedan hösten 2019 håller Öfvermarks Lemonad till i en gammal grill som Fredrik och Michaela köpt och restaurerat. 

– Det var fullt pådrag här i tre månader med rörmokare, elektriker och byggmästare, berättar Fredrik. Det har varit mycket jobb med att få igång verksamheten och utan all hjälp jag fått av Michaela och familjen hade den här drömmen aldrig gått att förverkliga. 

Fredriks lemonadbryggeri är ännu ungt, söker sin form, vill etableras och utvecklas. 

Under sommarmånaderna håller paret bryggeriet öppet för småskalig caféverksamhet tre kvällar i veckan, fredag-söndag, då de säljer hamburgare, mjukglass och egenhändigt producerad lemonad. 

Lemonadw
Fredriks lemonad finns till försäljning i lokala butiker och restauranger samt på färjan till Umeå. Själv brukar han besöka olika marknader inom närområdet som här på Slättens Mat & Mystik i Närpes senaste höst.