SLC - Fiskars 1
Slow Food-festivalen jubilerade i Fiskars

Den tionde Slow Food-festivalen i Fiskars firades senaste veckoslut på ett helt nytt ställe, i det av Fiskars nyrenoverade Tröskhuset. Ett knappt åttiotal producenter deltog i år i evenemanget som lockade cirka 7.000 besökare. Vädret var vackert och soligt men ovanligt kallt med minusgrader på natten och knappa fem plusgrader på dagen.

Landsbygden strejkade i Spanien

Vi stoppar allihop så att ingen kan stoppa oss! Det var stridsropet när landsbygden över hela Spanien stannade senaste fredag.

SLC - Dscn3372
Skyddsjakt på Åland efter vargattack mot får

Sammanlagt sju får har dött efter ett sannolikt vargangrepp natten till den 1 oktober i Hammarland på västra Åland. Landskapsregeringen gav fyra dagar senare Hammarlands jaktvårdsförening uppdraget att avliva vargen och i slutet av den här veckan väntas ett nytt beslut om utökad jakträtt för att lyckas skjuta vargen.

Lars-Erik Staffans etta i estniska plöjningsmästerskapen

Kimobon Lars-Erik Staffans och Reijo Elg från Nurmijärvi var inbjudna finländska representanter på plats då estniska plöjningsmästerskapen avgjordes i Kehtna den 4-5 oktober.

SLC - Dsc 2366
”Starkt entreprenörskap kombinerat med svenskt grupptänkande vore världsklass”

Attraktiva och framgångsrika landsbygdssamhällen, resiliens och smart specialisering var några huvudämnen som avhandlades på ett mångsidigt Nordregio-seminarium i Närpes i början av oktober.

SLC - Img 7577
DM i traktorprecision avgjordes i Kronoby

Hård vind och regntunga skyar ramade in årets distriktsmästerskap i traktorprecision som Svenska Österbottens 4H-distrikt tillsammans med Botnia 4H arrangerade i Kronoby senaste tisdag. Julius Lindfors från Kristinestads 4H och Oliver Björk från Botnia 4H tog hem varsin seger i respektive klass.

SLC - Vaag5
Många vägar i Österbotten kan inte längre repareras

Många vägar i Österbotten är i så dåligt skick att de inte kan repareras längre. Totalt handlar det om 670 kilometer väg som inte längre kan åtgärdas utan måste göras om helt. Situationen är allvarlig, meddelar NTM-centralen.

Slow Food jubilerar i Fiskars

Inkommande veckoslut är det återigen dags för den traditionella Slow Food-festivalen i Fiskars. I år är evenemanget extra festligt eftersom festivalen ordnas för tionde gången.

SLC - Appeldag Trakorsafari
Äppeldagen var en solig framgång

Söderlångvik Gård hade vädergudarna på sin sida i lördags då den traditionella äppeldagen gick av stapeln.

SLC - Img 8950
Skördefesten bara fortsätter!

SLC - Dsc 0364
Skördefest som 70-årspresent

En jättefest på Åland med långt över 10.000 besökare fick pensionerade svinfarmaren Arto Ketola från finska Sydösterbotten som 70-årspresent av sin syster Pirkko Hagman från Pörtom i svenska Österbotten.

SLC - Dsc 0405
Kossor belöningen för lång väntan

För åbobon Minna Löppönen blev den guidade turen på traktorsläp genom Haga kungsgårds mjölkladugård en höjdpunkt under Skördefesten på Åland. Hon är uppvuxen i Kontiolahti i östra Finland och blev imponerad av dagens moderna mjölkproduktion och hur väl man på kungsgården tar hand om sina djur.