SLC - Livsmedelsverket
Övergången till Livsmedelsverket ska inte påverka jordbrukaren

Antti-Jussi Oikarinen som blir generaldirektör för Livsmedelsverket vill att det knappt ska märkas alls att det stora ämbetsverket inleder sin verksamhet i januari.

Kommissionen lade fram en ny bioekonomisk strategi

Förra veckan lade Europeiska kommissionen fram en uppdaterad strategi och handlingsplan för att utveckla en hållbar och cirkulär ekonomi som ska tjäna det europeiska samhället, miljön och ekonomin.

SLC - 20180418 Ep 069576 F Mcu 123
Parlamentets jordbruksutskott röstade igenom bättre skydd för bönder och livsmedelsindustri

Livsmedelsgrossister och detaljhandel som utnyttjar sin starka ställning för att tvinga bönder till ojämlika kontrakt, eller låter dem vänta länge på betalning. Eller kanske tar tillbaka en stor order på frukt precis innan leverans. Det är den här typen av beteenden som jordbruksutskottet, med dess vice ordförande Paolo De Castro (en gång i tiden jordbruksminister i Italien) i spetsen, vill komma åt.

Nu kartläggs Ålands kulinariska traditioner

Landskapsregeringen söker en projektledare för att kartlägga hur den åländska livsmedelsproduktionen och -förädlingen har sett ut under mer än 200 år.

SLC - Vastsahara 1
Västsahariska flyktingar får öknen att grönska

Efter Marockos ockupation av Västsahara 1975 bor de västsaharier som lyckades fly i flyktingläger i öknen utanför den algeriska staden Tindouf. Området är kargt med en brännande vind, speciellt sommartid, och invånarna lever under knappa förhållanden. Trots en tuff situation finns det människor i lägret som ändå kämpar för att förändra till det bättre. Som den unge konstnären Mohamed Sulaiman Labat som börjat odla grönsaker.

SLC - Hailey Bartholomew Tear Australia
Kyckling i fokus under ett veckoslut i Senegal

Den fjärde upplagan av ”kycklingveckoslutet” som hölls i Dakar var enligt arrangörerna ett bra tillfälle för en stark social mobilisering för att möta nya utmaningar som omfattar alla aktörerna i denna bransch.

Brexit kan drabba irländska köttexporten hårt

Brexit blir ett hårt slag mot det irländska lantbruket vars export till 40 procent går till Storbritannien. Det understryker en färsk rapport från Irlands centralbank, skriver LandLantbruk.

SLC - Hankkija
Hög kvalitet och små skördar tvingar foderindustrin till import

Små inhemska spannmålsskördar av hög kvalitet har betytt att en stor del majs och vete måste importeras för foderindustrin, berättar Risto Varis, Jyrki Lepistö och Tarmo Kajander från Hankkija.

SLC - 37203306391 E74F145914 O
Harvarduniversitetet anklagas för landgrabbing

Efter finanskrisen i USA köpte elituniversitetet Harvard omkring 850.000 hektar jordbruksmark i fem världsdelar som investeringsobjekt, men markaffärerna blev en katastrof. Till råga på allt anklagas universitetet för landgrabbing.

SLC - Barenbrug 4
Barenbrugs utmaning är att få fram utsäde för ändrat klimat

Bland utmaningarna inom utsädesförädlingen av gräs just nu är att hitta och utveckla tåliga sorter som klarar sig i ett ändrat klimat, utan så mycket vatten och som kan bidra till att få ned koldioxidavtrycket. Årets svåra torka var aktuell också i utsädesförädlaren och förpackaren Barenbrugs högkvarter i Nijmegen, Nederländerna i juli, då LF var på besök. – För att ta ett exempel så är torka emellertid normalt på många håll, till exempel i Frankrike, säger Christiaan Heijink, som svarar för Barenbrugs utsäde. Ändå kan man odla gräs där, och det växer till och med bra. Grässorterna har djupa rötter och är tåliga mot hetta.

SLC - Barenfin 1
Barenbrug är här med vallodlingsidéer

Nederländska Barenbrug introducerar två nya vallfröblandningar för den finländska marknaden. Det handlar om en ettårig blandning med rajgräs och klöver samt en flerårig blandning med mjukbladig rörsvingel. Samtidigt testar man också hur långt norrut man kan gå med sitt eget odlingssystem.

Internationell forskargrupp har hittat resistentgen som förhindrar gulrost

Forskare från Naturresursinstitutet Luke, Helsingfors universitet och universitetet i Haifa har genom ett forskningssamarbete hittat en resistentgen som förhindrar gulrost. I Finland förekommer gulrost främst på vete.