Vipu Karttjanst
Kartnivåerna i Viputjänsten består av ett färgat men genomskinligt skikt som placeras ovan på den befintliga kartan eller satellitbilden. Förutom de fyra nya kartnivåerna finns också de sju kartnivåerna från tidigare år kvar. Kartnivå väljer man från menyn på vänstra sidan av skärmvyn.
Jordbruk Tema

Viputjänsten har fått
ny kartapplikation

Den för odlarna bekanta Viputjänsten har fått en ny kartapplikation som kommer att användas för första gången under vårens samlade stödansökan.

För användarna märks förändringarna mest av i det förnyade utseendet överlag samt att det nu finns fyra nya kartnivåer i applikationen; flyghavre, fastighetsgränser, livliga vägar och förra årets basskiften.

Kartnivåerna består av ett slags färgat men genomskinligt skikt som placeras utanpå den befintliga kartan eller satellitbilden. Förutom de nya kartnivåerna finns också de sju kartnivåerna från tidigare år kvar i Viputjänsten.

Kartnivå väljer man från menyn på vänstra sidan av skärmvyn, då när man inte har ett enda verktyg valt. När man väljer ett verktyg syns en instruktion för verktyget på den plats där menyn för kartnivåerna finns.

De nya kartnivåerna ska vara till hjälp för odlarna. Gällande fastighetsgränserna bör noteras att de kommer från Lantmäteriverkets databas och inte är samma sak som basskiftesgränser.

Livliga vägar-nivån har betydelse för var odlare kan etablera viltåker. Viltåker kan inte längre etableras invid en livligt trafikerad väg.

Kartnivån med flyghavre anger om det enligt flyghavreregistret finns flyghavre på skiftet och hur allvarligt angreppet är. Nivån med flyghavre kan vara ett användarbart verktyg för utsädesodlare eller vid placering av EFA-areal (i och med att man på EFA-arealer inte får utföra kemiska bekämpningar från sådd till skörd).