Jordbruk SLC

Åländska restauranger vill inte
Ålandsmärka sitt kött

Den 1 maj trädde en ny förordning i kraft som tvingar restauranger i Finland att ange ursprungsland för nöt, får, get, svin och fågel.

Ålands landsbygdscentrums landsbygdsutvecklare Lena Brenner och föreningen Ålands natur och miljö är kritiska till att landskapsregeringen för Ålands del godkänt regelverket utan krav på att Åland måste anges som ett eget ursprungsland.

Landskapsregeringen lyssnade i stället på krögarna och Ålands näringslivs restaurangutskott, som inte vill nämna Åland som särskilt ursprungsland för kött.

– Frustrerande att våra restauranger är så tröga kring det här och inte vill gynna det åländska. Jag tycker att det snarare är något som man kunde vara stolt över. Och har man inte åländska råvaror så behöver man ju inte nämna det, kommenterar Ålands Producentförbunds vd Henry Lindström.

Krögarna ser det som ett problem att på sina menyer ange Åland som ursprungsland eftersom det inte alltid finns tillgång till åländskt kött. Men Lena Brenner godtar inte den förklaringen.

– Det står uttryckligen i den nya förordningen att köttets ursprung inte behöver finnas på de tryckta menyerna. Det duger exempelvis med en griffeltavla där man anger varifrån köttet kommer just den dagen.

Hon ger också en känga åt landskapsregeringen för att den inte passade på att bättre lyfte fram Åland som ursprungsland när möjligheten fanns.

– Det skulle ha varit en viktig signal att visa att vi menar allvar med hållbarhetsarbetet eftersom Åland ju redan har en hållbarhetsagenda och hållbarhetsstrategi.