SLC - Keskis 0518
Strötorv från Lappo skapar nya möjligheter för Keskis Torv

Genom att börja arrendera ett stort torvbrytningsområde i Lappo har Vöråföretaget Keskis Torv kunnat öka sin produktion av strötorv med hela 200 procent under det innevarande året.

SLC - Ngron3
Varma vädret också utmanande för växthussektorn

Sommaren har inte bara varit en utmaning för jordbrukarna. Växthusproducenterna har också påverkats av det varma vädret med mindre produktion än normalt. Det i sin tur har drivit upp priserna en aning, men läget är fortsatt utmanande för sektorn, konstaterar Närpes Grönsakers vd Stefan Skullbacka.

LokalTapiola blir LPA:s samarbetspartner i projektet Ta hand om bonden

LokalTapiolas lantbruks- och skogsbruksspecialister kommer att ingå i Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA:s nätverk Ta hand om bonden. LokalTapiola och LPA har ingått ett riksomfattande samarbetsavtal för att stöda jordbrukarnas arbetsförmåga och välmående i arbetet.

SLC - Bay Wa Foto 180924 Ko Erste Ernte Al Ain Generated
Tyska experter odlar premiumtomater i öknen

Förenade Arabemiraten förknippas vanligen inte med tomatodling, men tiderna förändras. Nyligen premiärskördades 1,5 ton delikatesstomater av sorten Mahalli i ett jättestort klimatiserat växthus i staden Al Ain nära gränsen mot Oman.

SLC - Vitkindade 1
Vitkindade gäss for fram i höstvetebestånd

Jordbrukaren Janne Hannus i Borgå har haft påhälsning av vitkindade gäss på sina höstveteskiften. Höstvetet hade tack vare den här höstens idealiska förhållanden grott bra och brodden var grön och frodig. De vitkindade gässen har ändå nu ställt till med någonting som ser ut att vara total skada på åtminstone fem hektar.

Onsdagen ledde inte till framsteg kring brexit

Det blev inga konkreta framsteg under onsdagskvällen då EU:s ledare diskuterade läget kring det brittiska utträdet ur EU, känt som brexit. Så mycket var dock klart att Storbritannien nu har bett om tilläggstid att förhandla.

SLC - Kone Agria1
Intressanta innovationer från KoneAgria

Innovationer och nyheter fanns det inte lika rikligt av som under tidigare år på KoneAgria, men visst fanns de och en del av dem kan beskådas igen på Helsingforsmässan 15-17.11. Markku Koivisto förevisar Arskametallis nyhet, Wisdom seed, ett slags småfrösåll som med hjälp av blått LED-ljus tar bort sjukdomar från spannmål.

SLC - Kone Agria Agri Smart
AgriSmart kan användas för att planera precisionsodling

Programföretaget Suonentieto presenterade sin enstjärniga nyhet på KoneAgria i Jyväskylä nyligen. Nyheten är att programmet AgriSmart numera kan användas för att göra upp odlingsplaner för precisionsodling.

SLC - Kone Agria Avant Spridningsskopans Transportband
Avant visade fram foderskopa och e6

På KoneAgria visade Avanttecno fram sin nya spridningsskopa för färskfoder. Skopan är försedd med transportör i bottnen, den väger 325 kilo och rymmer 650 liter. Enligt Avant ska det lyckas att utfodra 50 kor på cirka 10 minuter.

SLC - Kone Agria Djurutstallning Jerseykon
Lyckat djurtema på KoneAgria

I år visades mjölkkor fram på KoneAgria. Det var ett nytt komplement till utställningen. Mjölkproduktionen har i vilket fall som helst av tradition varit i centrum på KoneAgria i Jyväskylä.

LF och SLC tackar KoneAgria-besökarna

Vi tackar alla våra besökare på Kone-Agria i Jyväskylä förra veckan. Vi har blivit kända för att ha kvistiga frågor i vår tävling, så också i år. Temat var mjölk och mjölkproduktion.

SLC - Dlr Stuttgart 2018 Laserdetektion Weinbau 2
Drönare söker upp svampsjukdomar i fält

Tyska flygingenjörer prövar ett lasersystem som från luften lokaliserar mjöldagg i fält. Utrustningen monteras i drönare som flyger över odlingen. Målet är att upptäcka svampsjukdomen i ett så tidigt skede att behovet av fungicider kan reduceras.