Att trenden pekar alltmera mot frigående höns och golvägg inom äggproduktionen medför krav på anpassningar och omställningar för hönsfarmarnas del. Buräggen kommer förmodligen att finnas kvar i viss mån trots allt, poängterar Johnny Grandell på Närpes äggpackeri.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Nyligen startade projektet ”Lyftkraft” som kan ses som en förlängning av InnoVäxthus. Syftet med det nya projektet är att göra växthusriket i Sydösterbotten mera kundorienterat. Det kommer att ske på flera olika sätt, säger projektledare Irene Vänninen.

De gårdar som tar risker, specialiserar sig och vågar ändra inriktning på sin verksamhet är åtminstone en del av lösningen på lantbrukets lönsamhetsproblem och bör framförallt stödas på ett bättre sätt. Det är slutsatsen i utredningsmannen Reijo Karhinens kolumn.

Som känt råder det brist på inhemsk arbetskraft inom landsbygdsnäringarna och trädgårdsbranschen, vilket innebär att andelen utländsk arbetskraft ökar. – Men arbetstillståndsförfarandet är byråkratiskt och gör det besvärligt att anställa, konstaterar Kristel Nybondas, sakkunnig på Landsbygdens Arbetsgivareförbund LAF.

Oljehampa är en ovanlig odlingsgröda i Finland. En jordbrukare som ändå odlar den är Jan Stjernberg på Vessö i Borgå.

Kan vattenmelon bli en ny specialgröda i Finland som en följd av det varmare klimatet? Gustav Hildén på Lill-Breds i Ingå vågade sig på att försöka – och lyckades över förväntan. Han skördade cirka 5.000 kilo meloner i fjol somras.

Höstvesbon Matias Rönnqvist nappade på nischen korianderodling år 2010 och han har för avsikt att försätta.

Ekobonden Nina Långstedt på släktgården Krämars i Ingå provade i fjol för första gången på att odla bovete. Hon ville hitta en ny gröda till växtföljden och öka på mångfalden.

Tillfälligt byte av mark med en mjölkgård är Johan Holmqvists knep för slippa odla lök och chipspotatis på samma skiften för ofta. Efter den rekordtorra sommarn gör han nu också en storsatsning för att kunna bevattna 44 hektar med näringsrikt lakvatten.

På Mattas gård i Sjundeå där Mats Lundqvist odlar spannmål och oljeväxter har ett försök med sparrisodling i liten skala fallit rätt väl ut. Nu funderar han och trädgårdsmästarsambon Lotta Malmström på att eventuellt utvidga odlingen i framtiden.

En nyhet inom den svenska äppelförädlingen är satsningen på must- och cideräpplen inom SLU Grogrund – Centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor.
Regeringen har beslutat om nivåerna för lagringsstöd för trädgårdsprodukter 2018 i Södra Finland och om det slutliga nordliga stödet för mjölkproduktion i januari-december 2018.