Vipu Saneringsgroda 1
Saneringsgrödor ger rätt till miljöersättning efter potatis, sockerbeta och trädgårdsväxter på friland under något av åren 2015, 2016 och 2017.
Jordbruk Tema

Saneringsgröda ger i vissa fall
rätt till miljöersättning

Från och med i år kan man få miljöersättning för saneringsgrödor på en basskiftesareal, där man har anmält potatis, sockerbetor eller trädgårdsväxter på friland – utom kummin – något av åren 2015, 2016 eller 2017. Om man odlat någon av de här grödorna på olika delar av basskiftet under den här perioden kan man få ersättning för saneringsgröda för den sammanlagda odlingsarealen.

Lägg alltså märke till att det inte räcker för ersättning om man har odlat de här växterna 2018, men inte något av åren 2015, 2016 eller 2017.

Som trädgårdsväxter på friland klassas alla andra växter som berättigar till ersättning för trädgårdsväxter, utom kummin.

TIPS: Vipun meddelar vilken areal man kan få ersättning för.

Som saneringsgröda måste man använda oljerättika, vitsenap, tagetes eller blandningar av dem. Också bearbetningsrättika betraktas som oljerättika.

Saneringsgrödan ska sås på våren, och den får vändas in i jorden tidigast två månader efter sådd.

Man får slå eller krossa saneringsgrödorna under växtperioden. Det lönar sig att göra det före blomning för att förhindra att fröna sprids på skiftet. Samma jordbruksskifte får vara insått med saneringsgröda högst två år i rad.

Saneringsgrödan får gödslas på samma sätt som naturvårdsåkrar med vall. Kom ihåg att grödan inte får avslutas kemiskt.

TIPS: Oljerättika och vitsenap godkänns som vintertida växttäcke.

För saneringsgrödor betalas miljöersättning för högst 25 procent av den areal man har ingått miljöförbindelse för. Ersättningen är 300 euro per hektar.

Saneringsgrödor ingår i den skiftesvisa åtgärden ”Åkernaturens mångfald” i miljöprogrammet liksom gröngödslingsvallar, fånggrödor och mångfaldsåkrar.

TIPS: Oljerättika och vitsenap rekommenderas inte om man har oljeväxter i växtföljden, de är båda värdväxter för klumprotsjuka. Det är också bra att minnas att det inte finns tillåtna medel för kemisk ogräsbekämpning i odlingar av oljerättika och vitsenap. Forskningscentralen för sockerbetsodling påminner om det här i sina odlingsanvisningar.

Bra att veta: Forskningscentralen för sockerbetsodling uppger vidare att om man odlar sockerbetor i år som har betats med medlen Cruiser, Gaucho eller Poncho Beta, får man inte odla grödor som lockar till sig pollinerare på det samma skiftet nästa år. Förbudet berör således oljerättika och senap. Man får dock så spannmål, höväxter, sockerbetor och ärter på skiftet. Det är också tillåtet att sätta potatis. De här grödorna lockar inte till sig bin eller andra pollinerare.

Men det här förbudet träder alltså i kraft först nästa år, så i år får man ännu odla saneringsgrödor på ett skifte där man haft sockerbetor i fjol som betats med de ovannämnda betningsmedlen.