55468444 2298541273742001 5808891195656503296 O
Ett konkret exempel är tjänsten Öppen data, där vem som helst hittar aktuell information om bland annat certifierat utsäde, utsädespackerier samt utsädes- och skördekvaliteten. FOTO: Livsmedelsverket
Jordbruk Landsbygdsnäringar Tema

Koncentrationen av myndigheter
till Livsmedelsverket ger bättre
samarbete och digitala tjänster

När Livsmedelsverket inledde sin verksamhet i januari öppnades nya möjligheter för samarbete mellan ämbetsverkets avdelningar, berättar Hanna Kortemaa, chef för avdelningen för växtproduktion. Redan nu kan man skönja effekterna i synnerhet av det nya digitala kunnande som sammanslagningen fört med sig.

Livsmedelsverket inledde verksamheten 1.1 2019, då Livsmedelssäkerhetsverket Evira, Landsbygdsverket Mavi och en del av Lantmäteriverkets central för ICT-tjänster slogs ihop. En hur stor förändring det är frågan om varierar per avdelning.

– Vissa sektorer inom Mavi och Evira har en lång historia av samarbete bakom sig, säger Kortemaa. Det gäller till exempel arbete kring tvärvillkor, stödövervakning eller bekämpning av flyghavre. Där har instanserna samarbetat och utnyttjat varandras kunnande. Men nu har vi samarbete inom hela organisationen, och det binds ihop av det digitala kunnande vi har i huset.

Lantmäteriverkets central för ICT-tjänster bildar nu Livsmedelsverkets verksamhetshelhet för digitala tjänster.

– Jag jobbade tidigare för Evira, och redan då erbjöd vi digitala tjänster för odlarna. Däremot ökar den biten hela tiden, och de enorma datamängder vi har tillgång till förvandlas till lättolkat material som odlarna kan utnyttja. Ett konkret exempel är tjänsten Öppen data, där vem som helst hittar aktuell information om bland annat certifierat utsäde, utsädespackerier samt utsädes- och skördekvaliteten.

Informationen finns på finska på https://avointieto.ruokavirasto.fi/.

– Också elektroniska tjänster för jordbrukare utvecklas i snabb takt och blir allt bättre. På växtodlingssidan fick vi för en månad sedan det nya systemet Touko, en elektronisk tjänst för utsädes-, foder- och gödselkontroll.

Positivt att ingenting märkts

För det nya ämbetsverket har det varit en hederssak att kunderna inte ska påverkas negativt av övergången från det gamla bekanta systemet, säger Kortemaa.

– Där har vi fått positiv respons om att inga avbrott skett i verksamheten, vilket betyder att målet uppnåtts.

Den nya strukturen inom ämbetsverket som består av landsbygdstjänster, livsmedelskedjan samt laboratorietjänster och forskning får också Kortemaas godkännande.

– Upplägget erbjuder många möjligheter eftersom det sträcker sig från jord till bord. Det sporrar också till att mera än tidigare fundera på hur samarbetet inom avdelningarna kunde utvecklas.

Det är meningen att Livsmedelsverket som myndighet allt mera ska stöda företagarna och fungera som mentor snarare än övervakare.

– Bland annat har Livsmedelsverket tagit en stark roll i exportarbetet och kommer att fortsätta hitta nya kanaler för finländsk livsmedelsexport. Vi vill hjälpa företagarna göra sitt jobb så bra som möjligt.