Img 5915
Nicholas går sista året på gymnasiet, han äter två portioner lasagne och sallat och maten smakar bra säger han.
Jordbruk EU

Skolmat på italienskt vis

Under lunchen vid den internationella skolan i Trieste är säsongens grönsaker i fokus, största delen av grönsakerna är ekologiska och närproducerade. Det är en privat skola där maten ingår i terminsavgiften. Italienarna sätter stort värde på högklassig och hälsosam mat.

Skolan har 370 elever, främst italienare, men de har elever från hela världen, inkluderande några elever från Finland. Wärtsilä har en fabrik i området där en del finländare arbetar, de har barnen i den internationella skolan där studierna sker på engelska.

Skolköket har egen personal, totalt sju anställda, varav några på deltid. Köket kokar allt mat från grunden, men de använder sig av en cateringfirma för planering av måltiderna och inköp av produkterna.

Säsong och närproducerat

Enligt italiensk tradition består en måltid av flera enskilda rätter, till lunch kan man ha en ”primo” som vanligen är pasta, ris eller (grönsaks)soppa, sedan följer en ”secondo” som typiskt är en kött- eller fiskbit, till andra rätten väljer man en ”contorni”, en sidorätt som kan vara t.ex. potatis eller grönsaker, kokta eller färska. På detta följer en efterrätt, dolce (söt) eller frutta (frukt).

I skolan kan eleverna välja tre rätter av följande alternativ: en dagens grönsakssoppa, flera olika sallader, en pastarätt, säsongens kokta grönsaker, kött eller fisk, en frukt och bröd. Vatten är måltidsdryck. Ibland serveras en bit ost också.

Eleven får en tre-delad bricka och kan välja tre av de erbjudna alternativen. När LF besökte skolan bestod dagens lunch av en soppa gjord på olika grönsaker som linser, bönor och korngryn. Kålsallad, grönsallat, kokt blomkål, lasagne och kalkonuppskärning, bröd och en frukt att ta med, äpple eller apelsin som nu skördas i södra Italien.

Grönsakerna som serveras följer årstiderna och de flesta är ekologiskt odlade och närproducerade, för så är traditionen, man äter det som det finns och odlas i närområdet.

I den autonoma provinsen Friuli-Venezia-Giulia har den bördiga jorden med det gynnsamma klimatet odlats i många tusen år och skolan följer provinsens strikta rekommendationer som finns för att skolbarnen ska få fullvärdiga skolmåltider.

Vid den internationella skolan ingår maten i terminsavgiften, men vid statliga skolor betalar man för skolmaten, minimum 2,50 euro per barn och dag och upp till 5 euro om föräldrarna har höga inkomster, enligt provinsens rekommendation.

Lunchrasten är två timmar i statliga skolor så det finns även möjlighet för en elev som bor nära skolan att gå hem och äta.

Img 5910
Tre valda alternativ av dagens rätter.

Planera rätt mängd mat

Den ansvariga skolköksan Sara Danieli säger att den största utmaningen är att ha så litet svinn som möjligt, efter dagens lunch konstaterar hon nöjd att allt gått åt förutom 28 portioner lasagne. Då hade 370 skolbarn ätit dagens rätter plus skolans personal på 60 personer.

Men, påpekar hon, varje dag får de en lista på hur många elever är frånvarande och beräknar enligt den mängd skolbarn som verkligen äter. Lunchen serveras mellan klockan 11.20 och 13.30 och börjar med de minsta dagisbarnen i åldrarna 2-5 år.

Allergierna finns nog även här. På skolan finns två elever med celiaki, några laktosintoleranta, ett tiotal vegetarianer, veganer och några med matregler av religiösa skäl.

Säsongens grönsaker är nu i februari olika sorters radicchio (rosensallat), kålsorter, pumpa, potatis, selleri, purjolök, fänkål, persilja, jord- och kronärtskocka samt olika bönor och linser som tillreds i olika variationer.

I inlandet är det ofta någon minusgrad nattetid så bara de grönsaker som tål någon grad frost kan skördas som närproducerade. Även i affärerna är utbudet i huvudsak inhemska grönsaker, det importeras väldigt lite från något annat land.

Några tomatsorter kommer från södra Italien, äggplanta och paprika finns i utbudet i Friuli nu i februari. Man äter det som produceras i området.

Img 5925
Den ansvariga skolköksan Sara Danieli ser till att eleverna äter tillräckligt med grönsaker genom ett rikligt urval.