SLC - 72604098 2581250005231595 2257191831592763392 O
EU-bönder oroar sig över ökande mobbning

Flera tusentals bönder i bland annat Tyskland, Frankrike och Nederländerna har de senaste veckorna gått ut på gatorna för att lufta sitt missnöje över bristande erkänsla i samhället. De känner sig rätt och slätt mobbade.

Projekt om bättre köttpriser för pensionerade mjölkkor

Ålands Hushållningssällskap planerar inom ramen för Ålands hållbara livsmedelsstrategi ett nytt projekt om beteskött.

SLC - Mg 7732
KoneAgria växte med hälften fler besökare

Närmare 12.500 besökare lyckades årets KoneAgria samla. Det är cirka hälften fler än i fjol. Mässan arrangerades torsdag, fredag och lördag förra veckan.

SLC - 20191010 Ep 093928 A Spi 241
Nästa EU-kommission torde försenas i starten

Den franska kandidaten för EU:s inre marknad Sylvie Goulard underkändes i parlamentets utfrågning. Oklarheter kring kandidaterna från Rumänien och Ungern väntas också försena kommissionens planerade tillträde den första november.

SLC - Img 2071
Utvärdering: Effektivare användning av näringsämnen och minskad erosion från åkermark

Jordbrukarna har på ett berömvärt sätt genomfört landsbygdsprogrammets miljöåtgärder. Enligt landsbygdsprogrammets miljökonsekvensbedömning omfattas 94 procent av åkerarealen av systemet med miljöersättning och åtgärder genomförs av 46.000 gårdar, meddelar Naturresursinstitutet.

SLC - Dsc 2409
Viktigt att hålla koll på näringsläget under markytan

Markstrukturen och dess skötsel är ett nyckelbegrepp under det pågående projektet Österbottens näringshjul. Åkergrödors förmåga att uppta näring på effektivt vis är av central betydelse i sammanhanget.

Försäljning, lagring och användning av desmedifam- och dimetoatpreparat upphör

EU-kommissionen har i maj 2019 förbjudit de verksamma ämnena desmedifam och dimetoat i växtskyddsmedel. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har dragit tillbaka tillstånden för preparat som innehåller dessa verksamma ämnen samt bestämt övergångstider för försäljning, förstörelse av lagervaror och användning av preparaten.

NTM-centralen önskar fler ansökningar om statsbidrag för enskilda vägar i Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten beviljar bidrag för förbättring och reparation av enskilda vägar i Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten. Antalet bidragsansökningar har minskat under den senaste tiden och NTM-centralen vill väcka kommunernas tekniska sektor och väglagen för enskilda vägar till att skicka in bidragsansökningar.

SLC - Stodpers1 2
Stödpersoner kan hjälpa om tillvaron är tuff

Upplever du att du har problem och behöver stöd och hjälp? Då kan ett samtal till en stödperson vara ett alternativ. Mats Ingves är en av nio finlandssvenska kontakter som gärna ställer upp och hjälper inom ramen för landsbygdens stödpersonnätverk.

Greppa Marknaden-odlarträff i Vanda 30.10

Greppa Marknaden ordnar en odlarträff på Vanda lantbruksmuseum (Nybackagränd 2) onsdagen den 30 oktober kl.9.30-15.00. Höstens marknadsträff kommer att ta en titt på det aktuella marknadsläget för spannmål och oljeväxter. Dagens huvudteman är råg och oljeväxter.

Nivåerna i nationella växthusstödet fastställda

Regeringen har fastställt de slutliga nivåerna för det nationella stödet till södra Finland och det nationella nordliga stödet för växthusproduktion i år.

EU-domstolen striktare än väntat om stamvårdande vargjakt

Striktare än väntat och striktare än generaladvokatens förslag. Det är jord- och skogsbruksministeriets bedömning av Europeiska unionens domstols förhandsavgörande i torsdags om stamvårdande jakt på varg.