SLC - Euroseed
Europeiska konsumenter och forskare vill tillåta genredigering

Europeiska konsumenter och forskare har tagit initiativ för att EU-kommissionen ska ompröva sitt beslut att klassa genredigering som GMO. Euroseeds generalsekreterare Garlich von Essen ser genredigering som ett nödvändigt verktyg för framtidens jordbruk.

SLC - Gobbas1
”Någon måste visa vägen för nya sätt att tänka”

Gobbas Gård och Härmän Rati, som förra veckan vann den nyinstiftade tävlingen European Organic Food Innovation Award, har lyckats skapa en helt ny produkt av inhemsk bondböna. Tanken bakom innovationen är att både skapa en ny utkomstmöjlighet för bönderna och att erbjuda proffsköken en chans att börja använda en ekologisk och inhemsk produkt istället för importerad soja.

SLC - Ekolivsmedelsdagen2019
En tredjedel av finländarna köper eko varje vecka

Ekoprodukter finns allt oftare på konsumenternas tallrikar. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä betonar att vi borde få ut fler inhemska ekoprodukter på marknaden för att svara på konsumenternas efterfrågan.

EU-förvaltningen har igen effektiverats

Den nuvarande EU-kommissionen får ett gott betyg av den europeiska revisionsrätten. Revisionsrätten har godkänt förvaltningen för det tolfte året i rad utan nämnvärda reservationer. Det gäller inte minst jordbrukspolitiken.

SLC - Datavaxt 1
Dataväxt står för precisionsodlarens verktygsback

Allt mindre marginaler inom växtodlingen tvingar fram precisionsodlingen som ett element bland andra. Svenska företaget Dataväxt höll en förevisning av sin utrustning för skördekartering, GPS-navigation och -uppföljning samt automatisk styrning i Strömfors i Lovisa.

SLC - Reino Wasstrom
Reino Wasström 1938-2019

Under odlingssäsongens skördeperiod nåddes vi av budet att jordbrukaren och idrottsentusiasten Reino Wasström från Svartå efter en hård kamp mot sjukdom korsat levnadsloppets mållinje. Reino somnade in den 11 september 2019 efter en kort sjukhusvistelse.

SLC - Snellmass6
Snellman ska bli sojafri 2025

Snellman siktar på att halvera sojaanvändningen inom svinproduktionen inom nästa år. Fram till 2025 är målet att produktionen ska vara helt sojafri.

SLC - Bete1
Betet kan göra skillnad – för biologisk mångfald och lönsamhet på gården

Betet har en avsevärd betydelse för djurhållningen världen över, men i Finland är den inte lika stor på grund av vår förhållandevis korta betessäsong. I jordbrukets miljöfrämjande arbete har ändå betet och vallen en nyckelroll. Det här framkom vid producentorganisationernas betesseminarium i Helsingfors på tisdagen.

SLC - Kaniber Im Schlepper
Bondgård med boskap ska byggas mitt i München

Den tyska delstaten Bayerns jordbruksminister Michaela Kaniber planerar en bondgård med grisar och boskap mitt i Bayerns huvudstad München. Avsikten är att informera stadsborna om jordbruk och förbättra näringens rykte.

Ledarsticket: Wojciechowski gick hem och studerade

Det blev till en andra utfrågning av Polens och Ursula von der Leyens kandidat till posten som jordbrukskommissionär i EU-kommissionen, Janusz Wojciechowski. Efter en svag prestation i första utfrågningen gick det nu vägen på ett helt annat sätt, så att alla grupper i EU-parlamentet kan ställa sig bakom den kommande jordbrukskommissionären. Vi kan säga så för valet torde i praktiken vara klart, varför det inte lönar sig att klaga.

Ledaren: Budgetproposition i osäker omvärld

Regeringen har redan fått ta emot en hel del spe i anslutning till budgetpropositionen för nästa år som fick offentlighet i måndags. Tesen är att om inte sysselsättningsmålet på 75 procent är uppfyllt senast 2023 så måste man antingen pruta på de ambitiösa målsättningarna eller så ökar låntagningen. Frågan är egentligen om det är så mycket värre att öka låntagningen än att åter börja skala av den välfärd som landets medborgare, det vill säga väljare, just har utlovats och börjat ta del av.

SLC - Mg 7750
Från Borgå till KoneAgria

Borgåjordbrukarna Monica och Erik Oljemark samt Magnus Gustafsson och Tom Westerholm besökte KoneAgria under torsdagen.