Beredskapskurs för jordbrukare

Den 12 november klockan 8-16 ordnar Försvarsutbildningsföreningen (MPK) en beredskapskurs på svenska för jordbrukare på Försvarsmaktens utbildningscentral i Träskända, Tusby.

SLC - Mg 7772
Norrback efterlyser ökad valfrihet i studentmåltider

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) har med stor oro följt med den senaste tidens diskussion kring köttanvändningen, framförallt nötköttskonsumtionen och vill att det offentligt finansierade måltidsstödet för högskolestuderande ska riktas direkt till studerande.

Effektivare logistik ska dämpa matsvinnet

FN:s matorganisation FAO kritiserar det ökande matsvinnet i en ny rapport. Upp till 14 procent av alla globalt producerade livsmedel förstörs i kedjan mellan skörd och handeln. Detta borde förhindras genom effektivare lagring och transport.

SLC - Lpx 48486
Arbetsutmattning ska bli lättare att upptäcka

Inom ramen för ett nytt forskningsprojekt vid Arbetshälsoinstitutet testas en ny metod för bedömning av arbetsrelaterad utmattning. Syftet är att utveckla gränsvärden som kan användas inom företagshälsovården och på arbetsplatserna för att fastställa allvarliga tillstånd av arbetsutmattning och upptäcka varningstecken på arbetsutmattning.

SLC - Sandberg4
Sandberg blev kommunalråd

Engagemanget tog fart i föreningsrörelsen och därefter inom ÖSP. Sedan var Henrik Sandberg aktiv i den kommunala politiken och på riksplanet. Förra veckan förlänades han titeln kommunalråd av republikens president.

SLC - Utfard4
Blivande barnträdgårdslärare bekantade sig med jordbruket

Förra veckan fick barnträdgårdslärarstuderande vid Åbo Akademi i Vasa bekanta sig med jordbruket. I vanlig ordning gick besöken till Bjarne Mara och Christer Finne i Korsholm.

SLC - C Fabio Erdos Mato Grosso 51 03192018
Även certifierad soja får behandlas med herbicid som förbjudits i EU

Trots att flera finländska företag förbundit sig att enbart köpa certifierad soja från och med 2020, är inte ens den certifierade sojan helt oproblematisk ur miljösynpunkt. Även om certifikatet garanterar att man inte skövlat regnskog för odlingarna, så är det fortfarande inte förbjudet att använda bland annat bekämpningsmedlet parakvat i sojaodlingen. Parakvat som är ett högtoxiskt preparat förbjöds i Finland redan i medlet av 1980-talet.

ÅPF kallar markägare till möte om vattenskydd

Ålands landskapsregering planerar skyddszoner och strängare föreskrifter om markanvändningen runt åländska dricksvattentäkter. Därför kallar Ålands Producentförbund markägare och ”brukare” runt alla nuvarande råvattentäkter till ett informations- och diskussionsmöte onsdagen den 23 oktober.

SLC - Mg 7765
Många viktiga förslag i glesbygdsrapport

Hela rapporten är viktig, men det finns en del förslag som har speciell betydelse för Svenskfinland. Det anser riksdagsledamoten Anders Norrback om slutrapporten från den parlamentariska arbetsgruppen för glest bebodda områden. Han har representerat SFP i arbetsgruppen efter att han blev invald i riksdagen.

EU-kommissionen vill förebygga angrepp från skadegörare

Nu vill EU-kommissionen sätta in omfattande åtgärder mot skadeinsekter och sjukdomar som hotar den europeiska växtligheten. Kommissionen har publicerat en lista med 20 olika skadegörare, som alla medlemsländer måste vara uppmärksamma på.

EU-parlamentet tackade nej till nya GMO-grödor

EU-parlamentet har röstat mot att kommissionen ger tillstånd för att använda nya GMO-grödor inom EU. Även om ledamöterna inte kan stoppa det hela, är det här ett tydligt tecken på att det nya parlamentet är ännu mer negativt än det förra, som 2015 röstade nej till kommissionens förslag att ge medlemsländerna möjlighet att förbjuda eller begränsa användandet av GMO inom sina gränser.

SLC - Slc N Styrelsem 1
Oljeväxtfrågor i fokus på SLC Nyland-möte

SLC Nyland höll sitt styrelsemöte på onsdagen vid Avena Nordic Grains oljepresseri i Kantvik i Kyrkslätt. SLC Nylands styrelse, förstärkt med bland annat lokalavdelningsordförandena samt regionförbundets ledamöter i SLC:s fullmäktige, sammanträder tre gånger per år.