Julhalsning1
Varje år placerar ÖSP:s ungdomsklubbar ut julhälsningar. Den här, som är upplagd av Norran, hänger på en lada längs riksväg 13 i Kronoby.
Jordbruk SLC

Nu är ungdomsklubbarnas
julhälsningar upphängda

Inför varje jul hänger ÖSP:s ungdomsklubbar upp julhälsningar. Två stycken har lags upp på Svenska Österbottens unga producenters – Norran – område.

– Det är inte alltid lätt att hitta bra platser och den här är rätt långt från vägen, men jag tror nog att den syns, säger Anders Enlund, ordförande för Norran.

Inom ÖSP finns tre ungdomsklubbar, varav de två övriga heter Mellis för landskapets mellersta område och Sydösterbottens unga producenter. Varje år har ungdomsklubbarna som tradition att lägga upp julhälsningar som riktar sig till allmänheten för att påminna om den inhemska livsmedelsproduktionen.

– I år har vi hängt upp en här invid riksväg 13 i Kronoby och så har vi en i Purmo. Tidigare hade vi också en längs riksåttan i Edsevö och en i Kovjoki. Men den ena har blåst bort och den andra misstänker vi har blivit stulen, vilket är synd med tanke på att vi för två år sedan gjorde fyra helt nya plakat, berättar Enlund.

Norran har en styrelse som omfattar cirka 20 medlemmar men något exakt medlemstal har Enlund inte. Årligen ordnar klubben olika aktiviteter, varav den mest omtyckta är innebandy.

– Vi spelar innebandy och möter i en turnering MTK:s unga från finska sidan. Innebandyn lockar många deltagare och det är en bra aktivitet där vi får träffa våra finska kolleger. Vi har varit nära, men tyvärr har vi inte vunnit någon match ännu, säger han och skrattar.

Innebandyn är inhiberad i år på grund av coronaviruset.

– Det är också julfesten som vi i år tänkte ha med husdjursklubben, vilket är synd. Annars är just julfesten en omtyckt aktivitet.

Når in alla unga här i området?

– Det är en utmaning att få aktiverat alla och vi behöver jobba hårdare med den biten. Vi tar gärna emot fler aktiva för det är roligt att vara med i verksamheten. Jag engagerar mig för att jag tycker det är viktigt att vara med och för att det ger mig något, säger Enlund.

Julhalsning2
Vi tar gärna emot fler aktiva för det är roligt att vara med i verksamheten. Jag engagerar mig för att jag tycker det är viktigt att vara med och för att det ger mig något, säger Anders Enlund, ordförande för Norran.