SLC - Dsc 0420
Närpesiskt bröd hjälpte Skördefesten slå rekord

Också i år slog den åländska Skördefesten rekord både när det gäller publiktillströmning och försäljning. Solkulla Gårdsbageri som nu var med för första gången var en av de totalt 49 deltagare som bidrog till framgången med sin försäljning av bland annat Närpesbröd och ”smetamunkar” med glasyr och inbakad vaniljsmörkräm.

SLC - Img 7577
DM i traktorprecision avgjordes i Kronoby

Hård vind och regntunga skyar ramade in årets distriktsmästerskap i traktorprecision som Svenska Österbottens 4H-distrikt tillsammans med Botnia 4H arrangerade i Kronoby senaste tisdag. Julius Lindfors från Kristinestads 4H och Oliver Björk från Botnia 4H tog hem varsin seger i respektive klass.

SLC - Dsc00839
”Hela Finlands Henry” fick lära om åländskt samarbete

Gensvaret var enbart positivt efter SLC:s och MTK:s gemensamma tjänstemannadagar på Åland förra veckan.

SLC - Wwf1
Fältträffar banar väg för samarbete mellan odlare och WWF

I Västnyland har fältträffarna lett till samarbete på en konkret nivå mellan odlare och WWF – allt i god anda. Gårdar med sankmark har kunnat anmäla sitt intresse för att vattenvårds- och jordförbättringsåtgärder, och WWF har tillhandahållit finansiering, planering och etablering.

EU-kommissionen beklagar snedvriden sockermarknad

Den bristande prisbalansen på sockermarknaden är fortfarande ett stort problem för EU, medger kommissionen. Sockerpriset pressat av flera olika orsaker men kommissionen kommer inte att ingripa i prisbildningen.

SLC - Gobbas
Gobbas gård vann eko-innovationspris

Tävlingen European Organic Food Innovation Award, som i år ordnades för första gången, vanns av Gobbas Gård och Härmän Rati, som tillsammans har utvecklat en ny produkt av bondböna avsedd för proffskök. Tävlingen för företag inom ekobranschen avgjordes på Ekolivsmedelsdagen i Helsingfors i onsdags.

Ledaren: Planläggning tär på markägarens utkomst

Det är inte alltid lätt att vara privat markägare i detta land, och det ser ut att bli allt svårare, desto närmare huvudstadsregionen man befinner sig. Nu sätter Nylandsplanen 2050 markägarens rättigheter och utkomstmöjligheter på prov.

SLC - Dsc 0375
Lökskörden snart på det torra

Trots ogynnsamma förhållanden och lokalt upp mot 90 millimeter regn i september börjar det allra mesta av den åländska lökskörden nu vara bärgad.

SLC - Italien
Italienska bönder mötte USA:s utrikesminister

”Mike, vi är vänner”. Med den slogan mötte en grupp italienska bönder USA:s utrikesminister Mike Pompeo när han kom till Rom.

SLC: Målet är världens lyckligaste kor – djurens dag 365 dagar om året

Den internationella djurens dag uppmärksammas årligen den 4 oktober. SLC påminner om att årets alla dagar behöver vara djurens dag.

SLC - 48826002353 B164634A49 O
Holländska bönder åstadkom trafikkaos i protest mot politiker som vill halvera boskapen

I Nederländerna har producenterna blockerat vägar och gator i protest mot ett förslag att sänka kväveutsläppen genom att halvera landets boskapsbestånd. Det blev trafikkaos då bönderna körde till huvudstaden med sina traktorer.

Avena lindrar kvalitetsprissättningen för klorofyllhalten för oljeväxtleveranser under 2019

Till följd av exceptionella väderförhållanden vill Avena stöda odlare genom att begränsa prisavdraget för klorofyllhaltens del till högst 50 procent av grundpriset. Övriga kvalitetsegenskaper prissätts enligt normal praxis.