Jordbruk EU

EU vill främja slakt på gården

EU-kommissionen vill lätta på reglerna för gårdsslakt. Ett förslag till förenklad gårdsslakt ska läggas fram i mars. Enligt uppgift skulle större boskap som kor och grisar få slaktas på gården i ett begränsat antal.

Kommissionens initiativ bottnar i den nya jord-till-bord -strategin. De förnyade reglerna för gårdsslakter ska enligt uppgift förbättra möjligheterna att tillhandahålla en lokalt präglad hantering av livsmedel från den närmaste omgivningen.

Kommissionen informerade nyligen om sina planer i EU-parlamentets jordbruksutskott. Enligt Eric Thevénard vid generaldirektionen för hälsa skulle slakt på gården tillåtas för högst tre kor och sex grisar. Kropparna får tappas på blod.

Förutsättningen är att en veterinär finns på plats. De döda djuren måste inom två timmar transporteras vidare till ett slakteri för vidare behandling. Begränsningen av antalet slaktdjur motiveras med de begränsade hygienmöjligheterna på gården.

Närvaron av en veterinär är enligt kommissionen relevant för att upprätthålla kraven på livsmedelssäkerhet vid gårdsslakter. Detta är viktigt då konsumenterna måste ha rätt att ställa de anspråk på hygien som gäller i slakterier.

Parlamentets jordbruksutskott diskuterade frågan vid sitt senaste möte, men parlamentarikerna hade en hel del kritik att komma med. Förbudet mot styckning av köttet på gården passar enligt kritikerna inte till målsättningarna för en lokal marknadsföring.

Kravet på veterinär i samband med gårdsslakter fick inte stöd i utskottet. Detta skulle höja kostnaderna och tillintetgöra idén med en lokalt präglad hantering, kritiserade en del av de närvarande parlamentarikerna.

Enligt jordbruksutskottets ordförande Norbert Lins kommer utskottet att noga granska kommissionens förslag då det är färdigt. Utskottet befarar att förslaget kan göra det svårare att bedriva direktförsäljning av kött på gården.