Lpx 166877
Stigande matpriser i samband med pandemin kan öka risken för kriser, varnar FAO. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

Stigande matpriser
ger anledning till oro

De globala matpriserna fortsätter att stiga för den åttonde månaden i följd. FAO:s matprisindex steg i januari med 4,3 procent. FAO-ekonomerna tror inte att trenden vänder i det första taget och varnar till och med för oroligheter.

FAO publicerar varje månad sitt matprisindex som består av fem strategiskt viktiga grupper av livsmedel – mejeriprodukter, spannmål, kött, socker och vegetabiliska oljor. Sedan juni 2020 har priserna konsekvent gått upp.

Januari 2021 blev inget undantag. Mest steg priserna på socker, spannmål och vegetabiliska oljor. Något långsammare steg priserna på kött och mejeriprodukter. Medelpriset för livsmedel har nått det högsta FAO-värdet sedan juli 2014.

Prisindexet för spannmål steg i januari för den sjunde månaden i följd, denna gång med 7,1 procent. Ett perspektiv ger prisjämförelsen från januari 2020. På ett år har priset på majs stigit med hela 42,3 procent till den högsta nivån sedan 2013, framhåller FAO.

Enligt statistikerna beror detta på ett oväntat knappt utbud i USA. Prisbildningen påverkas dessutom av torka i Sydamerika, exportkvoter i Argentina och ett häftigt efterfrågesug från den kinesiska marknaden.

Korn och vete följde majsen

Majsen gav också draghjälp åt kornet, som den senaste månaden har blivit 6,9 procent dyrare. Den kraftiga efterfrågan drog också med sig priset på vete, som steg med 6,8 procent. En bidragande orsak var också den aviserade ryska vetetullen.

Något lugnare var det på mejerifronten, men också här steg priserna med 1,6 procent under januari. De senaste tolv månaderna har mjölkpriset stigit med 6,9 procent. Noteringarna gynnades också av dyrare smör och helmjölkspulver.

Det starka efterfrågeläget fortsatte i Kina, men i gengäld minskade utbudet av exportvara i Nya Zeeland. Noteringarna för skummjölkspulver steg som en följd av ett sug på spotmarknaden och en svag produktion i västra Europa.

Sockerpriset steg i januari med 8,1 procent till den högsta nivån sedan maj 2017. Prisökningen beror enligt FAO på ett minskat globalt utbud och försämrade skördeutsikter för sockerbeta i EU.

Köttprisindexet steg under januari med 1,0 procent. Priset steg för den fjärde månaden i följd fastän priset på årsbasis har sjunkit med 7,3 procent sedan januari 2020. Priset steg i januari för alla köttslag. Mest steg noteringen för fågelkött.

Indexet för vegetabiliska oljor steg med 5,8 procent i januari till den högsta nivån sedan maj 2012. Priset på oljor har stigit kontinuerligt de senaste åtta månaderna, främst på grund av att palm-, soja- och solrosolja har blivit dyrare.

FAO varnar för konflikter

Enligt FAO träffar den stigande globala prisnivån en pandemidrabbad, krisande ekonomi som kan förorsaka konflikter. Inkomsterna sjunker, medan leveranskedjorna hotas av långa nedstängningar som drabbar sysselsättningen.

Situationen hotar särskilt låginkomsttagare som konfronteras med stigande priser. FN:s livsmedelsprogram WFP varnade redan för några månader sedan för en explosiv kombination av konflikter, klimatförändring och covid-19.

FAO-ekonomerna varnar för en prisinflation på livsmedel. En blandning av arbetslöshet och förtvivlan hotar att framkalla social oro. Trots detta räknar ekonomerna med fortsatta prishöjningar på livsmedel.