Dsc 4785
Under fyra intensiva sommarveckor ifjol tog den nya anläggningen med spannmålstork och fyra silor form i Tölby. Lagringskapaciteten är 400 ton, säger ekoproducenten Stefan Thölix.
Jordbruk

Egna spannmålslager
förstärker grundtryggheten

Den ekologiska producenten Stefan Thölix har tagit ett betydande steg framåt i fråga om den egna spannmålslagringen. En splitterny och metalliskt glänsande anläggning i hembyn Tölby är så gott som färdigställd.

Under lång tid har Stefan Thölix styrt sina spannmålsskördar dels till sin bror Peter Thölix spannmålstork och lager i hembyn och dels till jordbrukarkollegan Magnus Edbergs motsvarande anläggning i Veikars.

– Det har varit ett omständligt arrangemang för min del. De tidskrävande transporterna till och från Veikars har inneburit en sammanlagd sträcka på cirka 35 kilometer.

– Hösten 2019 var skörden utmärkt. Men dessvärre blev vi efter att tag tvungna att hålla upp med tröskandet på grund av att spannmålslagren var helt fulla. Det var minst sagt irriterande, berättar Stefan Thölix i samma veva.

För att råda bot på den opraktiska lagersituationen beslöt Stefan Thölix uppföra en egen anläggning i hembyn Tölby.

– Grundarbetena klarades av i juni 2020. Byggnadsarbetena utfördes i rask takt av tre montörer mellan slutet av juli och slutet av augusti. Jag lade ner tid mycket på assisterande uppgifter. Jag kunde småningom ta i bruk anläggningen i samband med höstskörden.

– Jag har finansierat det här projektet på egen hand. På sätt har jag kunnat allmänt påskynda byggprocessen och inte varit bunden till den rätt långa väntetid som man råkar ut för när man ansöker om stödmedel, säger Thölix.

Total lagringskapacitet på 400 ton spannmål

En spannmålstork, fyra resliga metallsilor och en sammanlagd lagringskapacitet på 400 ton innebär en avsevärd praktisk förbättring i vardagen för Stefan Thölix del. Kostnadsmässigt handlar det om ett sexsiffrigt belopp.

Via en styrcentral kan man på effektivt vis hålla reda på den aktuella fukt- och viktsituationen i torken och andra angelägenheter. Information kan förmedlas vidare direkt till mobiltelefonen.

– Bygget är till 95 procent färdigt vid det här laget. Enda minuset är att jag har fått vänta länge på några kompletterande justeringsarbeten.

– Speciellt i sammanhanget är tillgång till fri genomfart till tippgropen och att de tunga fordonen har möjligt att smidigt svänga runt anläggningen, säger Thölix.

– Att ha tillgång till eget lager och kunna förvara spannmål kontinuerligt förstärker den egna grundtryggheten mycket i en bransch där det går upp och ner. I dessa tider är spannmålsuppköparna taktiska i sitt upplägg. De strävar efter att hålla priserna på en så låg nivå som möjligt.

– För närvarande är tre och en halv silor på komplexet fyllda med spannmål. Jag siktar på att kunna sälja en del inom kort, tillägger Thölix i samma veva.

Dsc 4786
Det återstår några avslutande arbeten vid Stefan Thölix lageranläggning. Rampen upp till tipplatsen ska justeras och en cementplatta ska gjutas.

Vårbruket snart i sikte

Stefan Thölix odlar spannmål på cirka 160 hektar i hembyn och andra närliggande byar. Han har varit profilerad som ekologisk producent sedan 1992.

Vårbruket rycker allt närmare. Vädret har tenderat att vara nyckfullt och det är vanskligt att sia om den annalkande säsongen. Men vanligtvis brukar Thölix ta i tu med vårarbetena kring Valborgshelgen eller strax efter.

– Inom den ekologiska sektorn inverkar variationer i väderleken på ett tydligare och kraftigare sätt än inom konventionell odling.

– Ogräsproblemet är en utmaning på ekogårdar och därför krävs det ofta en del vårplöjning. Men samtidigt slipper man att ha göra med bekämpningsmedel och den biten har jag länge uppfattat som ett stort plus, säger Thölix.

Stefan Thölix har utökat den egna spannmålsodlingens totala areal en aning under de senaste åren. Ekologiskt havre har varit en viktig nisch som han har satsat på.

– Efterfrågan på ekohavre är fortsättningsvis hög på kontinenten, men priserna har överlag försämrats. Havreproduktionen i andra europeiska länder och Kanada har tilltagit.

Överproduktion på inhemska ekomarknaden

Att jordbrukarna inte längre är representerade i Polar Mills-styrelsen är ytterligare en nackdel ur producentsynvinkel, framhåller Thölix.

– Överlag råder det överproduktion på den inhemska ekologiska marknaden för närvarande och det är oroväckande. En av orsakerna till det går trögare är coronapandemin som har medfört att folk är mera noggranna med sina utgifter. En annan orsak är att den inhemska ekologiska odlingen har ökat arealmässigt.

– Det nuvarande stödsystemet för ekoproducenter pågår fram till slutet av nästa år. Jordbruksproduktionen inom unionen är garanterad stödmedel även under nästa programperiod, tillägger Thölix.

Utöver havre har Thölix bland annat odlat rätt mycket råg i sina fält på sistone. Under 2019 producerade han även maltkorn som riktades till Laihian Mallas.

Dsc 4789
Ett eget spannmålslager ökar grundtryggheten som producent, säger Stefan Thölix, här i samspråk med kollegan Magnus Edberg. Tidigare har Thölix transporterat spannmål till Edbergs spannmålstork och lager i grannbyn Veikars.