Gemensam ansökan: Yrkeshögskola och universitet

Här ges naturbruksutbildning på svenska

Läroinrättningarna för naturbruksutbildning - i all korthet.

SLC - Presidio Bruxelles 14
EU-bönder protesterade mot EU:s långtidsbudget

Europas unga jordbrukare behöver EU-stöden för att överleva och bygga upp Europas framtida jordbruk. Det var budskapet som de demonstrerande jordbrukarna i centrala Bryssel i torsdags ville få fram till regeringarna, som samlats för att diskutera unionens långtidsbudget under Europeiska rådets möte. Över hundra traktorer hade kommit från hela södra Belgien, och många fler jordbrukare hade mött upp från hela Europa, från norr till söder.

SLC - Nytt Dack Bild
Nytt traktordäck från Alliance

Alliance lanserar det nya däcket Agri Star II. Däcket är baserat på en ny teknik, ”Stratifierad skiktteknik (Stratified Layer Technology)”. Det är en teknik med dubbla klackar.

SLC - Foojs1
Mjölkanläggning med åtta robotar i Jalasjärvi

I tisdags höll Viinamäen Farmi Oy i Jalasjärvi öppet hus. En enorm anläggning för mjölkproduktion med hela åtta mjölkningsrobotar som ska mjölka närmare femhundra kor.

SLC - 3435193019 67B9F939C0 O
Franska kedjor straffas för bristande affärssed

I Frankrike har en ny lag om god affärssed medfört böter för tre stora handelskedjor. Det är första gången som lagen kom till användning. Centralaffärerna hade missat den lagstadgade fristen för de årliga förhandlingarna med leverantörerna.

SLC - Biofachm99J7Ybdwr
Ekomarknaden fortsätter att växa i EU och globalt

Marknaden för ekologiska livsmedel fortsätter att växa. I Europa steg omsättningen med ekologiska livsmedel från 33 miljarder euro till 40,7 miljarder euro under år 2018, enligt statistik som publicerades i anslutning till specialmässan Biofach i Nürnberg.

SLC - Dsc 2827
Klimattoleranta vallsorter behövs i högre grad

Hur kan man producera vallsorter mera effektivt och ekonomiskt? Det var en central nyckelfråga på en välbesökt valldag nyligen. Att det behövs mera klimattoleranta vallsorter var ett annat huvudbudskap från Merja Veteläinen från Boreal Växtförädling.

Arlas omsättning ökade under 2019

Arla Foods omsättning ökade något under 2019. Främst berodde ökningen på varumärkesförsäljningen som ökade med 5,1 procent.

Britterna avvisar EU-samtal om handel

EU-kommissionens hoppas på samförstånd i handelsutbytet med den brittiska regeringen, men utsikterna är mindre lovande. Britterna går hellre på konfrontationskurs. Premiärminister Boris Johnson visar inget intresse för kompromisser.

EU-jordbruket måste rusta upp för klimatkriser

EU behöver ett robustare jordbruk med härdigare grödor som klarar ett hårdare klimat. Det anser EU:s nya kommissionär för krishantering Janez Lenarcic. Därför borde EU bland annat satsa på tåligare växtsorter.

SLC - Atria Grohn
Atrias starka export till Kina fortsätter

Atrias export av svinkött till Kina fortsatte växa 2019, och takten förväntas öka 2020. Koncernens rörelseresultatet blev något bättre 2019 än för året innan, sade Atrias VD Juha Gröhn under en presskonferens förra veckan.