Valtra T5 Series Studio T255 Active 3X4 Right 177588
T-seriens femte generation har en 6-cylindrig AGCO Power-motor med lågt varvtal och högt vridmoment. Valtra Connect-systemet möjliggör automatstyrning, aktivitetshantering och sektionsautomatik. FOTO: AGCO
Jordbruk Maskin & teknik

Valtra presenterade N- och
T-seriens femte generation

Valtra, som i år firar 70 år, har lanserat femte generationen av N- och T-seriens traktorer som fortsättning till de tidigare lanserade A- och G-seriernas femte generationer. De nya modellerna presenterades under ett virtuellt lanseringstillfälle i april.

Framtiden ser ljus ut för Valtra, konstaterade Valtras försäljnings- och marknadsföringschef Mikko Lehikoinen under lanseringstillfället för N- och T-seriernas traktorer. Valtra har satsat stort på det digitala Valtra Connect-systemet som erbjuder möjlighet till bland annat automatstyrning, aktivitetshantering och sektionsautomatik.

– Antalet digitalt uppkopplade traktorer steg med 143 procent 2020. Det visar att kunderna är väldigt intresserade av Valtras digitala utbud, sade Lehikoinen.

För fem år sedan utgjordes 3 procent av de traktorer Valtra sålde av så kallade smarttraktorer. 

– I dag utgör de ungefär hälften av de sålda modellerna, och siffran ökar, sade Lehikoinen.

Valtra T5 Series Studio T255 Active Cab 2 177590
Femte generationens N- och T-serie har bland annat nydesignade hytter och en ny smart skärm på A-stolpen. Här T255 Active. FOTO: AGCO

Grön giv pressar på utvecklingen

EU:s gröna giv förväntas vara ytterligare ett steg mot ett mera automatiserat jordbruk och därigenom mera uppkopplade traktorer.

– Vi tror att jordbruket kommer att ändras mera under de kommande åren än det gjort de senaste decennierna. Där är Valtra redo, säger Lehikoinen.

AGCO-koncernen där Valtra ingår fokuserar starkt på miljö- och hållbarhetsfrågor, och det syns också i Valtras utveckling.

– Vår uppfattning är att precisionsodlingsteknik kommer att vara huvudlösningen för att uppnå de utsatta hållbarhetsmålen. Jordbrukets produktivitet kan förbättras med rätt teknik på rätt plats och vid rätt tillfälle.

Kunderna har redan lärt sig förvänta sig att allting ska vara enkelt att programmera från hemmadatorn, sade Lehikoinen. Den nya tekniken möjliggör bland annat att data från arbetsuppgifterna delas automatiskt mellan traktorn och gårdens odlingsplaneringsprogram.

Valtra N5 Series Studio Left 3X4 177480
N-seriens femte generation har en kraftfull 4-cylindrig motor fokus på ergonomi och användarvänlighet. Valtra Connect-systemet möjliggör automatstyrning, aktivitetshantering och sektionsautomatik. FOTO: AGCO

Komfort, teknik och kraft

I de nya traktormodellerna har Valtra satsat på komfort, innovativa lösningar och mera digital teknik, sade Lehikoinen. Femte generationens N- och T-serie har bland annat nydesignade hytter, ett nytt utseende, nya funktioner i kraftöverföring och motor, samt en ny smart skärm med nytt användargränssnitt.

Mätarna som tidigare var placerade bakom ratten har nu flyttats till A-stolpen för enklare åtkomst. Samtliga nya modeller är uppkopplade genom Valtra Connect-systemet.

N-serien består av traktorer mellan 135-201 hk, och T-serien 155-271 hk. Stage V-motorerna har 600 timmars serviceintervall, och hydrauliska ventillyftare bidrar till låga servicekostnader, skriver Valtra.

Presentationen av de nya traktormodellerna hittas på showroom.valtra.com/sv/home. Där finns också inspelningen från lanseringstillfället.

Valtra N5 Series Direct Studio Interior 177485
Femte generationens N- och T-serie har bland annat nydesignade hytter och en ny smart skärm på A-stolpen. Här N-seriens femte generation. FOTO: AGCO