Som enda EU-land saknar Sverige en minister för landsbygden och jordbruksfrågor. Den sista landsbygdsministern Jennie Nilsson lämnade posten på egen begäran i slutet av juni och ingen ersättare har utnämnts.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Redan förra veckan inleddes tröskningen av spannmål i Österbotten. Men regn i början av den här veckan har gjort att takten på skördearbetet slagits av en aning. Det som skördas är torrt och nu återstår det att se hur mycket torkan påverkat kvaliteten.

Spannmålsodlingen i Nyland och Kymmenedalen har lidit såväl av hällregnen under våren som av torkan under sommaren. Speciellt värmen och torkan har gjort att skördeförväntningarna är låga.

I Åboland har torkan och den rekordlånga värmeböljan gjort att skörden blir sämre än normalt. Värst utsatt är vårgrödorna, medan höstgrödorna klarat av torkan bättre.

Torkan och de rekordvarma sommarmånaderna har gjort att speciellt vårspannmålen ser dålig ut på Åland.

Det internationella spannmålsrådet International Grains Council (IGC) har sänkt sin prognos för den globala spannmålsskörden. EU väntar för sin del en rekordskörd, trots hetta i norr och häftiga översvämningar i Mellaneuropa.
Årets finländska spannmålsskörd torde uppgå till 3,1 miljarder kilogram. Det är en tiondel svagare än genomsnittet.
Enligt de nuvarande skördeutsikterna, som baserar sig på Pro Agria odlingsrådgivarnas bedömningar per 12.7 av sina egna regioner, kommer spannmålsskörden att uppgå till 3,1 miljoner ton, 10 procent lägre än 10 års medelvärdet. Nästa prognos publiceras 27.8. och beskriver läget den 23 augusti. Förväntningen är att prognosen kommer att skrivas ned ytterligare p.g.a. sommarens torka., skriver SLC-ombudsmannen Rikard Korkman i en kommentar.

Torkan och hettan har fått spannmålsskörden att mogna i förtid och tröskningen har kunnat inledas tidigare än vanligt. Korn och havre har lidit mest av torkan och deras skörd kommer att stanna vid 40-60 procent av en normal skörd på de allra torraste områdena och vid 70-80 procent på andra områden, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Spannmålspriserna har stigit de senaste åren, vilket gläder odlarna. Men för köttproducenterna innebär det samtidigt ökade kostnader. Kostnader som känns för i synnerhet svinproducenterna som inte åtnjuter tillräckligt höga priser.
Livsmedelsverket har sänt en begäran om sädesprover till 1.500 odlare för kvalitetsuppföljning av spannmålsskörden.
Klimatuppvärmningen går att hejda, men det kräver resoluta åtgärder och det fort, påpekar Staffan Pehrman.