Ändring i veterinärjouren i området Jakobstad-Pedersöre- Nykarleby-Larsmo-Kronoby- Karleby

Från och med måndag 30.11 kommer veterinärjourtiden att ändras från kl.16.00 till kl.15.00, meddelar Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.

SLC - Img 7140
Brinnande intresse för gamla traktorer och maskiner

En veteranfordonsdag brukar årligen ordnas i Tjärlax, Närpes, men i år blev evenemanget inställt p.g.a. Corona-epidemin. Trots det lever och brinner eldsjälen Rune Bertell med sönerna Henrik och Johan för att samla på och bevara en avsevärd samling gamla traktorer, maskiner, motorer och lantbruksredskap.

SLC - Img 5895
Ett kliv in i EU-politiken

Vi befinner oss i en tid av förändring, skriver Elin Sundblad som sedan två månader tillbaka jobbar som praktikant på MTK:s, SLC:s och Pellervos gemensamma Brysselkontor.

Gröna veckan i Berlin blir digitalt arrangemang

Den internationella matmässan Grüne Woche arrangeras traditionellt i medlet av januari i Berlin. Snart bryts traditionen. Mässarrangörerna inskränker sig till ett digitalt arrangemang på grund av coronakrisen. Inte ens fackpubliken får tillträde.

SLC - Artodling
Håll åtta år mellan trindsädsodlingarna!

Ärtrotröta kan förebyggas genom tillräckligt långa odlingsuppehåll, påpekar Paul Riesinger, agronomie- och forstdoktor och lektor i växtodling vid Skuffis/Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.

SLC - Framtidsodlarna Lindholm
Framtidsodlarna, del 8: Alla odlare är experter på sina egna åkrar

Spannmålsodlaren Thomas Lindholm i Snappertuna njuter av en lyckad täckdikning. För honom är en täckdikning en investering i framtiden. En investering som kanske betalar sig tillbaka först en generation senare. I det åttonde avsnittet i podcasten Framtidsodlarna är det fokus på jorden och jordbearbetningen.

SLC - Hankkijaskanning1
Hankkija börjar erbjuda skanningstjänst för åkerskiften

Hankkija börjar erbjuda en ny tjänst för sina kunder där åkerskiften skannas med en gammaspektrometer. Resultatet kan användas för att rikta åtgärder och produktionsinsatser bättre inom specifika skiften.

SLC - Vikingmalt
Viking Malt satsar 90 miljoner på nytt mälteri i Lahtis

Viking Malt Group bygger ett nytt mälteri i Lahtis, meddelar koncernen. Investeringen kostar omkring 90 miljoner euro och är en del av Viking Malts långsiktiga tillväxtstrategi.

Bättre kvalitet på chipspotatisen

Skörden av åländsk chipspotatis till Orklas fabrik på Åland blev i år ungefär 10 procent mindre än 2019 som var ett rekordår.

Flera länder kräver EU-lagring av griskött

EU-marknaden för griskött pressas hårt då slakterierna på grund av coronakrisen inte hinner bearbeta de växande leveranserna av slaktgris. Producenterna i talrika medlemsländer kämpar med fallande priser.

SLC - Tillstand1
Ny förordning ledde till att myndigheter börjat överklaga varandra

NTM-centralen har besvärat sig mot två utvidgningar av djurstall i Kronoby. Det efter att den kommunala tillståndssektionen gett grönt ljus. Orsaken är en ny förordning, som bidragit till striktare tolkningar som medför utmaningar för producenter som vill satsa. Läs mer i veckans djuruppfödningstema!

SLC - Kalvstation 2 Webben
Ny kalvstation ett klart steg framåt

I våras tog Roger Backholm emot den första besättningen till sin nybyggda kalvstation hemma i Korsbäck, Korsnäs. Erfarenheterna har varit mycket positiva hittills. Framför allt är den nya byggnaden varmare och bättre ventilerad.