SLC - Maharbeiten Zwischen Den Modulen
Solpark med lodräta moduler ger plats för traktor och tröska

I södra Tyskland testas för närvarande en solarpark med ny teknologi som bygger på dubbelsidiga, lodräta solceller. Enligt tillverkaren är tekniken idealisk för åkrar, eftersom det går att odla grödor mellan modulraderna.

SLC - Dsc 4138
Daniel ersätter Linda som projektledare för Ekonomilaboratoriet

Från den 21 november blir Ekonomilaboratoriets projektledare Linda Sundman-Melin moderskapsledig. Detta innebär att agrologen Daniel Englund över rodret för det tvååriga ÖSP-projektet.

SLC - Fazerhavre1
Fazer vill erövra världen med havreprodukter

Genom att kombinera finländsk havre och toppmodern teknik har den inhemska havrekedjan potential att uppnå större vinst på exportmarknaden än vi idag gör, säger Fazer Mills vd Jarkko Arrajoki. Havrens främsta värde ligger i betaglukan, protein och olja, samt de produkter man kan göra av dem.

SLC - Debatt Pris
Öppet brev till livsmedelsombudsman Olli Wikberg

Lantbrukets forskningsinstanser Naturbruksinstitutet Luke och Pellervo ekonomiska forskningsinstitut (PTT) publicerade för ett par veckor sedan lönsamhetsprognoser för jordbruket för innevarande och kommande år som inte är tyder på någon positiv förändring i lönsamheten, påpekar SLC i ett öppet brev till livsmedelsmarknadsombudsmannen Olli Wikberg.

SLC - Potatisprodukter
Potatislagren är på samma nivå som i fjol

I mitten av oktober uppgick mängden mat- och livsmedelsindustripotatis i gårdarnas lager till 204 miljoner kilo, varav 163 miljoner kilo var matpotatis. Den minskande odlingsarealen kompenserades av en god skördenivå, vilket gav lika mycket total potatis i lagren som hösten 2019. Matpotatis i lager minskade med fyra miljoner kilo jämfört med hösten 2019, uppger Naturresursinstitutet.

Gårdar uppmuntras ansluta sig till systemet med lönsamhetsbokföring

Nu söker man nya gårdar som är villiga att gå med i lönsamhetsbokföringssystemet, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Temporärt understöd till primärproduktionen kan nu ansökas på nya villkor

Företag som är verksamma inom primärproduktion kan ansöka om temporärt understöd för ekonomiska svårigheter till följd av coronapandemin på nya villkor meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Saras
Jorddomstolen godkände tvångsinlösning av Saras

Vanda stads tvångsinlösning av gården Saras marker i Käinby, Vanda, har fått grönt ljus av Jorddomstolen. Enligt Jorddomstolens beslut är det av inlösningskommissionen fastställda priset 3,25 miljoner euro motiverat och rättvist. Dödsboet kommer nu att föra ärendet vidare och anhålla om besvärstillstånd hos högsta domstolen.

SLC - Jari Leppa
Ny livsmedelsmarknadslag ska skapa balans i livsmedelskedjan

Regeringens proposition med förslag till ändring av livsmedelsmarknadslagen godkändes vid statsrådets sammanträde förra veckan. När lagen träder i kraft ger den tydliga spelregler för handeln och balanserar livsmedelskedjans aktörers förhandlingspositioner.

Rekommendationer från arbetsgrupp ska halvera trafikutsläppen

Utsläppen från trafiken ska halveras fram till 2030, och kommunikationsministeriets arbetsgrupp för fossilfria transporter har gett sin rekommendation för hur det ska ske, skriver kommunikationsministeriet i ett pressmeddelande.

Utdragen rösträkning präglar valet i USA

Rösträkningen i USA-valet blir en utdragen historia. I skrivande stund sent på onsdagen var utgången ännu oklar. Det lutade då åt att president Donald Trumps demokratiska utmanare Joe Biden skulle utgå som segrare.

SLC - 2908273630 Fd5629Db30 O
EU bygger eget försvar mot handelskrig utan WTO

Som en följd av USA-blockaden mot WTO utvecklar EU en egen mekanism för skydd mot handelstvister. Framöver kan EU reagera mot utomstående handelspartner och utfärda sanktioner. Mekanismen är en reaktion på USA:s ovilja att beakta WTO-beslut.