P051694 303488
Agrarkommissionär Janusz Wojciechowski har problem med en kritisk rapport om den gröna given. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU förnekar anklagelser
om mörkad strategirapport

Copa-Cogeca har anklagat EU-kommissionen för att försöka mörka en kritisk rapport om den gröna givens konsekvenser för jordbruket genom publicering mitt i sommaren (LF 33/2021). Nu belägger en intern korrespondens att fördröjningen var avsiktlig.

EU:s gemensamma forskningscentral JRC offentliggjorde i augusti en teknisk rapport som analyserar EU:s gröna giv och dess konsekvenser för det europeiska jordbruket, bönderna och handeln med jordbruksprodukter.

Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca hade länge väntat på den aktuella JRC-studien. Generalsekreterare Pekka Pesonen förvånade sig över tidpunkten. Rapporten publicerades mitt i EU:s sommarstiltje då all rapportering låg nere.

Rapporten var färdig sedan länge

Sällan har en rapport så noga försökt döljas. Hur kan man bäst bli av med en så pinsam rapport? Kanske EU medvetet har försökt gömma alltsammans under bordet, kommenterade Copa-Cogeca syrligt.

Enligt Copa-Cogeca var rapporten klar för publicering redan i januari 2021. Det visar interna e-postmeddelanden som nyhetsportalen Euractiv har fått tag i. Kommissionen föredrog sannolikt att vänta med den kritiska rapporten till en lugnare tidpunkt.

Agrarkommissionär Janusz Woiciechowski har däremot hävdat att kommissionen började tvivla på studiens metodik. De nya underlagen visar ändå att kommissionens generaldirektorat för jordbruket hade givit grönt ljus för en publicering redan under vintern.

Kretsar kring agrarkommissionär Woiciechowski hade i verkligheten beslutat att skjuta upp publiceringen till augusti med hänvisning till det sensibla innehållet. Det bekräftar källor som citeras av Euractiv.

Rapporten beledsagades av en uppmaning om att resultaten måste tolkas noggrant på grund av det känsliga innehållet. Rapporten är späckad med detaljer, scenarier och matematiska modeller.

Enligt Copa-Cogeca stöder rapporten i praktiken de argument som böndernas organisationer länge har varnat för i samband med att EU:s gröna giv. Produktionen av jordbruksprodukter skulle minska med tio procent och köttproduktionen ännu mer.

Konsekvenserna för jordbruket blir katastrofala. Produktionen på alla viktiga produktionsområden bryter samman. Jordbruksinkomsten rasar, exporten blir olönsam och djurhållningen stryker på foten.

En talesperson för kommissionen försäkrar för Euractiv att kommissionen inte avsiktligt har försökt mörka rapporten. Ett antal brister upptäcktes redan i januari och detta bidrog till förseningen.

Enligt talespersonen diskuterades det slutliga publiceringsdatumet aldrig internt inom kommissionen. Kommissionen arbetar också under sommaren och rapporten publicerades helt enkelt vid en tidpunkt då korrigeringarna hade slutförts.

Copa-Cogeca kräver nu fakta

I en färsk kommentar till de senaste diskussionerna kring rapporten yttrar sig Copa-Cogeca kritiskt. På grund av förseningen var jordbrukets intresseorganisationer länge hänvisade till en amerikansk rapport om temat.

Enligt Copa-Cogeca låter kommissionens försök att rättfärdiga förseningen allt annat än övertygande. Förteckningen över motsägelserna har igen blivit ett stycke längre. Den senaste rapporten förbättrar inte läget.

Kommissionen saknar fortfarande en detaljerad konsekvensutredning över de kumulativa effekterna av ett så viktigt politiskt beslut som detta. Jordbruket behöver tillförlitliga data för att kunna gå vidare, skriver Copa-Cogeca.

Under en utfrågning i EU-parlamentets jordbruksutskott ställde kommissionen nyligen en ny och omfattande konsekvensutredning i utsikt. Utredningen ska presenteras i slutet av nästa år, då medlemsländernas strategiplaner har blivit färdiga.