Jordbruk Globalt Marknad

FAO:s matindex steg i september

FAO:s världsomfattande matindex fortsatte att stiga i september. Det vägda prisindexet steg med 1,2 procent jämfört med motsvarande värde i augusti. FAO-indexet har stigit med 32,8 procent sedan september 2020.

Matindexet pressades framför allt uppåt av stigande priser på spannmål. Enligt FAO-experterna steg vetepriset globalt med 2,0 procent. Som orsak anges en stark efterfrågan på världsmarknaden i kombination med ett svagt utbud.

Indexet för mejeriprodukter steg med 1,5 procent. De internationella noteringarna för mjölkpulver och smör gick i spetsen för prishöjningen inom denna produktgrupp. Den globala efterfrågan har överstigit utbudet i Europas exportländer.

Sockerindexet steg i september med relativt blygsamma 0,5 procent. Som orsak anges spekulationer om väderbetingade skördeförluster i Brasilien. Dessutom har stigande etanolpriser stimulerat framställningen av biobränslen från sockerrör.

FAO:s köttprisindex förblev relativt stabilt och steg mycket knappt över nivån i augusti. En relativt stark global efterfrågan på lammkött möttes av ett fortsatt knappt utbud. En livlig efterfrågan på nötkött vägde mot ett lågt utbud i Oceanien och Sydamerika.