Lantbruksräkningen 2020 har öppnats

Statistikförfrågan Lantbruksräkningen 2020 öppnades den 1 december. Odlarna kan logga in sig i enkäten på webbplatsen lantbruksrakning.fi.

Naturresursinstitutet får ny direktion

Statsrådet har tillsatt en ny direktion för Naturresursinstitutet. Direktionens mandatperiod är 1.1.2021-31.12.2023.

SLC - Sackinsamling
Årets säckinsamling samlade rekordmängd plast

I årets säckinsamling samlades 779.000 kilo gödsel- och utsädessäckar, vilket är över 100.000 kilo mer än föregående år. Det är också den största säckmängden i säckinsamlingens historia.

Nötkreatur som föds år 2021 ska förses med eMärke

Elektroniskt öronmärke blir obligatoriskt för nötkreatur fr.o.m. 2021. Ändringen gäller fr.o.m. 1.1.2021 födda nötkreatur påminner Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket förbereder sig för Storbritanniens utträde ur EU

Storbritanniens utträde ur EU påverkar på många sätt Livsmedelsverkets kunder som bedriver import och export samt verkets funktioner. Effekterna relaterar till bland annat import- och exportvillkoren avseende djur och animaliska produkter, livsmedel, växter och vegetabiliska produkter samt foder och gödselmedel.

SLC - Balplast1
Insamling av lantbruksplast fungerar ojämnt

Insamlingen av lantbruksplast fungerar fortfarande väldigt olika på olika områden och också prisskillnaderna är stora. I Åbolands skärgård blir priserna för plastinsamling skyhöga på grund av transportkostnaderna och höga priser har också drabbat producenter i vissa delar av Österbotten.

SLC - Tony Hyden
Tony Hydén är första pristagare från Fonden för hållbar odling

I fjol, i samband med lantbruksrådet Bengt Sohlbergs 70-årsdag, grundades Fonden för hållbar odling. Tony Hydén, jordbrukare, agrolog och verksamhetsledare för Lappträsk Farmarna är fondens första pristagare. Hydén har med tiden utvecklat växtodlandet till ett slags helhetstänk.

SLC - Vaxtcor1
Växthusproducenterna gör allt för att undvika coronaviruset

Det har varit nervösa tider för växthussektorn i Närpes på grund av coronaviruspandemin. Smitta i en stor anläggning skulle kunna få förödande konsekvenser. Hittills torde de flesta odlare – tack vare olika åtgärder – ha undvikit smitta. – Vi tar den här epidemin på största allvar. Men jag kan medge att det är aningen nervöst varje dag. Vår bransch är så otroligt känslig om en del av personalen skulle hamna i karantän eller om flera av de anställda skulle smittas, säger växthusodlaren Stefan Gulin.

Belgien har officiellt befriats från svinpest

EU har nu officiellt beviljat Belgien status som ASF-fritt land. Ingen afrikansk svinpest har påvisats i landet under de senaste tolv månaderna. Därmed kommer de internationella marknaderna att öppnas för belgiskt griskött.

SLC - 82004526 2216611565313027 8276773738876239872 O
Flytande hönsgård planeras i Rotterdam

För knappt två år sedan öppnade ”Floating Farm” i Rotterdams hamn. Ett drygt trettiotal mjölkkor på en pråm producerar mjölkprodukter för stadsborna. Om allt går bra, ska anläggningen snart få sällskap av en flytande hönsgård.

Produktionsuppföljningsdata sammankopplas globalt

Den samnordiska tjänsten NCDX har valts till bas för en tjänst som förenklar informationsöverföringen mellan olika länders produktionsuppföljningar och mjölkstations- och robottillverkare.

FM i mathantverk flyttas till hösten 2021

Det finska mästerskapet i mathantverk 2021 kommer att flyttas fram till hösten 2021 på grund av coronapandemin.