Jordbruk Marknad

Pepparkaksjubel för
hundraåriga ÅCA

Ålands Centralandelslag ÅCA fyllde 100 år i onsdags den 13 oktober och firar jubileet med att på Åland introducera vad vd Joakim Blom kallar ”den kreativa pepparkaksyoghurten som mottagits med stort intresse från butikskedjorna” samt ett jubileumsrostbröd bakat med ett inslag av mejeriets egen ost.

ÅCA grundades 1921 i Jomala Gölby av Ålands Andelsslakteri, Gölby Andelsmejeri, Sunds Andelsmejeri, Västra Saltviks Andelsmejeri och Andelslaget Äggringen och fungerade som en centralaffär för dem. I dag levererar 14 mjölkgårdar på årsbasis ca 14 miljoner liter mjölk till ÅCA:s mejeri i Jomala Möckelby.

I Lundo utanför Åbo finns det helägda dotterbolaget Ålandsmejeriet Finland Ab Oy som sköter försäljningen av åländska mejeriprodukter på fastlandet. ÅCA:s mejeriprodukter säljs också i Sverige och har de senaste åren dessutom mejeriets ost Prostinnan nått butikshyllor i Tyskland och Österrike. I Danmark säljs dessutom ÅCA:s lakritsyoghurt.

– Och för dotterbolaget Ålandsbagarns bröd har intressanta samarbeten i år lett till en viss försäljning på fastlandet, påpekar Blom.

En av ÅCA:s åländska mjölkgårdar levererar ekologisk mjölkråvara och dessutom förädlar Ålandsmejeriet Roslagsmjölks ekologisk mjölkråvara till dryckesmjölk, fil, grädde och yoghurt som säljs i hela Stockholmsregionen.

– Vår målsättning är att fortsätta tillverka högklassiga produkter för våra åländska och nordiska konsumenter. Vi vill vara kreativa och nytänkande och samtidigt alltid komma ihåg det genuina som gett oss våra hundra år, skriver Joakim Blom i ett pressmeddelande.