Jordbruk EU Globalt Marknad

Kinas grispriser
fortsätter att stiga

Grisproducenterna i stora delar av världen siktar på mer export till Kina. Den kinesiska grissektorn är hårt drabbad efter svinpestepidemin och priset på importerad vara stiger. Det gäller att smida medan järnet är varmt, uppmanar amerikanska konsulter.

EU, USA och Brasilien vill tjäna pengar på det kinesiska ASF-utbrottet som praktiskt taget har lamslagit Kinas inhemska grisproduktion. Miljoner och åter miljoner grisar måste dödas för att åtminstone begränsa utbredningen av viruset.

Det kommer att dröja flera år innan Kina hämtar sig från chocken, förutspår experter hos holländska Rabobank. För kineserna är griskött en viktig källa till protein. Men det är en svår uppgift att omstrukturera grisnäringen till högsta möjliga biosäkerhet.

Fram till dess måste Kina satsa på en ökad import av griskött. Den kinesiska köttproduktionen måste kortfristigt importera enorma mängder griskött för att kompensera luckan i försörjningen.

USA-konsultföretaget Gira publicerade nyligen en rapport om Kina och den förväntade utvecklingen inom landets import av griskött. Konsulterna förutspår en hård konkurrens om den kinesiska marknaden mellan exportörerna EU, USA och Sydamerika.

Enligt rapporten torde det kinesiska grispriset fortsätta att stiga fram till 2022, då det kulminerar. Därefter planar prisnivån långsamt ut. Trots detta väntas importen stanna på en relativt hög nivå fram till 2025.

De bästa marknadsmöjligheterna koncentrerar sig till 2019-2021, heter det i rapporten. Marknadsexperterna tillägger att USA-producenterna har en nackdel i jämförelse med andra länder på grund av tullarna på USA-gris.

Trots detta förbereder de stora USA-jättarna Smithfield och Tyson Foods en exportdrive genom att anpassa utvalda slakterier till kinesiska särregler. Exportörerna måste bland annat avstå från att använda bestämda läkemedel för djuren.

Kan inverka på matvanorna

Enligt Gira kommer Kina sannolikt att hämta sig från svinpestepidemin omkring 2027, men produktionen väntas fortfarande ligga omkring 13 procent under nivån för 2018, året då den afrikanska svinpesten för första gången påträffades i Kina.

Konsulterna utgår också från att svinpesten kommer att förändra de kinesiska matvanorna. Många konsumenter kan tvingas övergå från griskött till kyckling, som är ett billigare alternativ.

Först omkring 2040 torde prisnivån vara återställd på den kinesiska marknaden. Konsulterna anmärker dessutom att svinpesten har hunnit sprida sig till stora delar av Sydostasien. Detta får konsekvenser för grispriset i hela regionen.

Läs även: DANMARK TAR STORSLAM PÅ KINAS GRISMARKNAD