Jordbruk EU Globalt Marknad

EU:s grisexport
stiger snabbt i värde

Kinas efterfrågan på griskött har ökat snabbt på grund av svinpesten. Värdet av EU-exporten till Kina ökade med 22,5 procent under perioden januari till augusti. Mest ökade grisexporten från Spanien.

Enligt uppgifter från EU-kommissionen steg exportvärdet för EU-gris till 5,80 miljarder euro under perioden januari-augusti 2019. Det är en ökning med 1,06 miljarder euro eller 22,5 procent, jämfört med motsvarande period 2018.

Allt som allt exporterade slakterierna i EU omkring 2,96 miljoner ton griskött till tredjeländer under den aktuella perioden. Det motsvarar en ökning med 15,2 procent, eller totalt 389.000 ton griskött.

Det är framför allt exporten till Kina som växer. Den afrikanska svinpesten har stoppat den inhemska handeln i landet. Under årets första åtta månader importerade folkrepubliken Kina sammanlagt 1,32 miljoner ton griskött från EU.

Mängden ökade med hälften i jämförelse med de första åtta månaderna 2018. Väret av exporten steg med fantastiska 85,4 procent till 2,16 miljarder euro. Detta beror delvis på att Kina numera importerar en större andel dyrare köttstycken än tidigare.

EU:s nästviktigaste kund Japan importerade också mer griskött än tidigare. Under årets första åtta månader ökade leveranserna till Japan med 7,0 procent till 327.800 ton. Exporten till Vietnam ökade under samma tid med en tredjedel till 65.760 ton.

Något sämre gick exporten till EU:s övriga storkunder. Exporten av gris minskade till Sydkorea, Filippinerna, Hongkong och USA. Enligt kommissionen kan detta bero på den stigande prisnivån. Länderna satsar i högre grad på inhemsk produktion.

Enligt EU-statistiken har Spanien klättrat förbi Tyskland som största grisexportör i EU. De spanska exportörerna ökade försäljningen med 25,4 procent till 716.120 ton. Den tyska exporten ökade med 16,4 procent till 662.350 ton.

Praktiskt taget alla medlemsländer kunde öka sin grisexport till tredjeländer, med undantag för Belgien. På grund av utbrottet av afrikanska svinpesten i Belgien halverades landets export till världsmarknaden.