Dmk Produktionskontrolle Oldenburger Zeven Gb2015
Läget på EU:s mjölkmarknad är stabilt. Inga större förändringar i mjölkpriset väntas, rapporterar LTO Nederland. FOTO: DMK
Jordbruk EU Globalt Marknad Tema

Priserna är stabila
inom EU:s mejerisektor

Mjölkpriset i EU steg lätt under september månad. I sin senaste översikt om mejeriernas invägningspriser i september 2019 noterar producentorganisationen LTO Nederland bara små förändringar. Läget väntas hålla i sig utan nämnvärd dramatik.

Enligt LTO betalade de sexton ledande EU-mejerierna under september månad i medeltal 33,56 cent netto per kg standardmjölk. Det innebär en höjning med 0,20 cent, jämfört med prisnivån i augusti.

I jämförelse med motsvarande fjolårsmånad 2018 har prisnivån sjunkit med 1,08 cent eller 3,1 procent. LTO noterar att Valio betalade 35,88 cent per kg i juni och låg därmed 2,32 cent över medelpriset i EU. Arla betalade i september 32,57 cent per kg.

LTO-värdet beräknas varje månad på basen av invägningspriset hos sexton mejerier i olika EU-länder, från norr till söder. Kriterierna är 4,2 procent fett och 3,4 procent protein. Medelpriset baserar sig på en årlig invägning av en miljon kg.

Bara små förändringar

Det stigande medelpriset i september beror framför allt på en tydlig prishöjning på 2,5 cent som genomfördes av brittiska Saputo Dairy. Också belgiska Milcobel har höjt sitt pris med 0,5 cent. Irländska Dairygold och Glanbia höjde likaså sina priser med 0,5 cent.

Högst uppe på prislistan för september hamnar italienska Granarolo med 39,33 cent per kg, före franska Danone med 37,45 cent. På tredje plats noteras franska Sodiaal med 36,67 cent per kg före franska Savencia med 35,91 cent per kg.

Listan med de lägsta priserna toppas av tre irländska mejerier; Glanbia med 29,15 cent per kg, Dairygold (29,30 cent) och Kerry (30,00 cent). Därefter följer tyska DMK med 31,26 cent per kg och likaså tyska Müller Milch med 31,38 cent per kg.

LTO noterar inofficiellt också invägningspriserna på tre marknader utanför EU. Rekordhållare är schweiziska Emmi med 56,20 cent per kg. Priset på USA-mjölk Class III är 41,74 cent per kg. Nyazeeländska Fonterra betalar 29,36 cent per kg till leverantörerna.

I sin senaste rapport räknar LTO med ytterst små prisförändringar för de närmaste månaderna. Arla har kommit med en liten prissänkning med 0,1 cent i oktober. FrislandCampina noterar ett påslag av 0,5 procent i november.

Det lugna läget väntas fortsätta

Prisutvecklingen framöver beror på det globala utbudet. I EU steg leveranserna mellan januari fram till augusti 2019 med 0,3 procent över motsvarande fjolårsnivå. I augusti steg mjölkmängden med 0,9 procent.

I augusti ökade mjölkleveranserna i Argentina med 2 procent och Nya Zeeland med 1 procent, medan produktionen i USA förblev oförändrad. I Australien minskade leveranserna med -6 procent och i Uruguay med -4 procent.

Smörpriset har stigit långsamt sedan medlet av augusti, men stabliserade sig i medlet av oktober. I regel är efterfrågan på europeisk vara relativt god, men just nu noterar LTO inget särskilt sug från exportmarknaderna.

Priset på skummjölkspulver har fortsatt att stiga de senaste månaderna på grund av en god efterfrågan och ett förhållandevis begränsat utbud. Mot bakgrunden av en ökande konkurrens från Nordamerika är inga större prishöjningar att vänta.