Lpx 108612
Stigande sockerpriser bidrar till att bryta den fallande trenden i FAO:s globala matprisindex. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

FAO:s matprisindex
steg efter lång paus

FAO:s globala matprisindex vände uppåt i oktober efter en fem månader lång trend med fallande priser. Socker, spannmål, kött och växtoljor steg under månaden, medan mejeriprodukter tenderade att falla. Billigare blev framför allt ost.

Matprisindexet steg under månaden med 1,7 procent och klättrade 6 procent över motsvarande fjolårsnivå i oktober 2018. Trendvändningen resulterade i den första uppgången i FAO-indexet sedan maj 2019.

Det enskilda indexet för mejeriprodukter föll däremot ännu i oktober med i medeltal 0,7 procent, jämfört med september månad. Noteringen försvagades för andra månaden i följd, men stannade ändå 5,6 procent över nivån i oktober 2018.

Den främsta orsaken var fallande priser för ost, som inte förmådde uppväga prisstegringar på mjölkpulver. Enligt FAO har en stark export från Nya Zeeland bidragit till att pressa ostpriserna.

I gengäld steg priserna på helmjölks- och skummjölkspulver. Efterfrågan på import steg framför allt i Asien. Också smörpriset stabiliserades efter fyra månaders kontinuerlig nedgång.

Dyrare spannmål och högre sockerpris

Spannmålsindexet steg i oktober med i medeltal 4,2 procent, jämfört med noteringen i september. Trots detta ligger spannmålspriserna fortfarande 1 procent under motsvarande fjolårsnotering i oktober 2018. Starka noteringar för vete lyfte indexet denna gång.

Enligt FAO kan uppgången förklaras med en livlig handel och de försämrade skördeutsikterna i Argentina och Australien. Noteringarna för majs steg också, men utgångsnivån i september var mycket låg.

FAO förklarar den stigande prisutvecklingen för spannmål med svaga skördar i USA och en tilltagande oro för dåliga betingelser under den argentinska sådden. Dessutom visar exporthandeln positiva tecken.

Köttprisindexet återhämtade sig i oktober med 0,9 procent, en uppgång för nionde månaden i följd. De internationella noteringarna för nöt- och fårkött fortsatte sin uppgång som en följd av en starkare efterfrågan från Kina.

Noteringarna för griskött fortsatte att stiga som ett resultat av en stadig asiatisk efterfrågan på importvara. Fortsatta, säsongbetonade leveranser från Europa och en växande export från Brasilien stöder priserna. Priset på fågelkött vände däremot nedåt.

FAO:s sockerindex steg i oktober med 5,8 procent. De internationella sockernoteringarna har återhämtat sig raskt på grund av de försämrade utbudsprognoserna för socker på marknaderna inför säsongen 2019/20.

Prognoserna tyder på att skörden i det viktigaste produktionslandet Indien kommer att minska kännbart. Arealen med rörsocker minskar med omkring 10 procent jämfört med föregående säsong.

En liknande situation noteras för den näststörsta sockerproducenten Thailand, där sockerproduktionen väntas minska med 7 procent. Orsaken till detta är en ihållande torka som minskar förväntningarna på skörden.

FAO:s experter varnar ändå för en fortsatt volatilitet på sockermarknaderna. Detta motiveras av fluktuerande råoljepriser, ogynnsamma väderförhållanden i Indien samt instabila växelkurser för den brasilianska valutan.

Högre pris på palmolja

Priserna på växtoljor steg under månaden med 0,5 procent till sin högsta nivå sedan september 2018. Enligt FAO beror detta på stigande priser på palmolja, som kompenserar fallande priser på solros- och rapsolja.

De internationella priserna på palmolja steg för tredje månaden i följd till följd, på grund av en raskt stigande efterfrågan. Sänkta prognoser för produktionen i viktiga producentländer bidrog till trenden.

De globala priserna på solrosolja sjönk däremot kraftigt efter rapporter om en rekordstor skörd i Svartahavsregionen. Prisnivån på rapsolja belastas dessutom av oväntat goda rapsskördar i EU.