Img 8239
Hittills har 80 hektar av Cath och Rob Wheatleys mark på sammanlagt 445 hektar brunnit. De har sin gård mellan Glenn Innes och Deepwater.
Jordbruk Globalt

Bränderna härjar i Australien

Skogen brinner i Australien och detta under vårmånaden november.
Ett av de värst drabbade områdena ligger runt staden Glen Innes i norra New South Wales. Mellan Glen Innes och Deepwater har Cath och Rob Wheatley sin boskapsgård på 445 hektar. Hittills har 80 hektar av deras mark brunnit.

—Från den stora branden i Torrington 15 kilometer härifrån kom det flygande “ember” som satte eld på vår mark, säger Cath Wheatley.

Med ember avses brinnande delar från ett träd.

Cath och Rob visste inte ens om att det brann på deras gård, för de såg inget från huset. En granne som såg rökmoln ringde.

— Det brann på en plats som vi inte riktigt kunde nå. Vi försökte hålla elden på ena sidan av ån, men det gick inte, den bara hoppade över ån och fortsatte till en annan gård och upp för ett berg.

Cath Wheatley berättar att hon tidigare har varit med om små bränder men inget som den här.

— Den bara fortsätter. Vi har inte kunnat få stopp på den. Det har nu brunnit i fem dagar. Vi har aldrig tidigare upplevt en sådan intensitet i branden. Vi tror att vi har fått bukt på den, och så kommer den tillbaka igen.

Hon säger vidare att just nu finns det inget omedelbart hot mot gården.

— Helikoptrar vattenbombar bränderna i vår närhet. Men det är svårt att se något för det är så rökigt i luften, säger Cath Wheatley.

Korna hålls lugna

Något som hon är förvånad över är att korna verkar så lugna, trots den dåliga luftkvaliteten och all aktivitet omkring dem. Inget av deras djur har dött i branden.

—  Häromkvällen när branden var nära dem, så verkade de lugna. Vi har ju hemsk torka och djuren är vana vid att fordon kör in till dem med foder. Så kanske det spelade in. 

— Men de äter och verkar inte stressade, konstigt egentligen, säger Cath Wheatley.

Värst var det 12 november

Den värsta brandriskdagen var under tisdagen den 12 november. Då låg hela New South Wales och 42 kommuner i Queensland i beredskapstillstånd. Runt 100 bränder härjade i delstaterna. Väderleksprognosen var starka vindar upp till 80 km/h och över 35 grader på sina håll. För första gången sedan den högsta brandrisknivån, katastrofal, infördes 2010 blev den använd i flera regioner i New South Wales.

Vädret höll sitt löfte. Men på onsdagen kunde många andas ut. Vindarna mojnade och temperaturen sjönk och det blev inga katastrofala bränder under tisdagen, varken i New South Wales (NSW) eller Queensland.

Shane Fitzsimmons, brandchef för NSW Rural Fire Service, som är delstaten New South Wales landsbygdsbrandkår, sade under en presskonferens under onsdagen att under sina år i brandtjänsten har han aldrig tidigare sett ett sådant välkoordinerat arbete på samtliga fronter.

— Tack vare allas hårda arbete kan vi idag vara tacksamma över att inga fler hus har brunnit ner och att inga människor dog igår. Det kunde ha sett helt annorlunda ut.

Australiens brandriskvarningssystem:

None/Ingen
Low-moderate/Liten till normal     
High/Hög
Very High/Väldigt hög    
Severe/Extra hög
Extreme/Extrem
Catastrophic/Katastrofal
Runt om i Australien brinner det runt 200 skogs- och gräsbränder, de flesta under kontroll. Landets delstater har sina egna landsbygdsbrandkårer. Den här brandsäsongen har bränderna hittills tagit sex människoliv och över 570 hem. Mer än 400 av hemmen har brunnit ner under de förgångna två veckorna.