34561184 1847694185296733 5545176157822910464 O
Det har blivit ont om griskött i Kina. Kinesiska Cofco Meat slöt nyligen ett kontrakt om köp av danskt griskött till ett värde av 100 miljoner dollar. FOTO: Danish Crown
Jordbruk EU Globalt Marknad

Danmark tar storslam
på Kinas grismarknad

Den danska slakterikoncernen Danish Crown ska exportera griskött till ett värde av minst 100 miljoner US-dollar till den kinesiska livsmedelskoncernen Cofco Meat Holdings. Parterna slöt senaste vecka ett omfattande avtal om handeln.

Än så länge handlar det om ett ramavtal utan preciserade exportmängder. Danish Crown har redan en längre tid samarbetat med Cofco. Avtalet är det största enskilda försäljningskontraktet hittills för Danish Crown.

Den danska slakterikoncernen har beviljats status som prioriterad leverantör hos Cofco. Ännu större leveranser är att vänta på längre sikt, eftersom Kina lider brist på griskött som en följd av den afrikanska svinpesten.

Cofco är Kinas största livsmedelskoncern med mer än 60.000 anställda. Vi är mycket nöjda över avtalet med Cofco Meat Holdings, säger Danish Crowns försäljningsdirektör i Kina, Niels Knudsen.

Den svåra ASF-epidemin har drabbat den kinesiska marknaden för griskött hårt. Det råder en enorm brist på griskött i Kina. Den danska koncernen har en lång erfarenhet av Kina och kan nu dra nytta av sina många tidigare investeringar i landet.

Tyngdpunkten flyttas till Kina

Koncernens försäljningschef Lars Albertsen säger till Reuters att de danska leveranserna kan öka ytterligare. Danish Crown har tidigare under året slutit en rad andra kontrakt med Cofco. Under tiden har priset på griskött fortsatt att stiga i Kina.

För Danish Crown är situationen synnerligen lukrativ. Många tyska konkurrenter saknar ännu tillstånd att exportera sina produkter till Kina. Det senaste kvartalet har den danska koncernen sextondubblat sin försäljning till Kina.

På grund av de stora efterfrågan har koncernen haft möjlighet att höja betalningarna till sina producenter till den högsta nivån på 19 år. Det närmaste året kan omkring 200 miljoner kinesiska grisar avlivas som en följd av svinpesten.

För Danish Crown har den kinesiska marknaden vuxit i betydelse sedan koncernen i augusti lämnade sina brittiska aktiviteter. De tidigare framgångarna på den brittiska marknaden har varit en bidragande orsak till expansionen inom Danmarks grisproduktion.

De brittiska aktiviteterna gick emellertid med förlust och måste säljas. I sin senaste halvårsrapport uppger Danish Crown att försäljningen till Kina har kompenserat många problem som har uppträtt på några andra marknader.

Enligt branschorganisationen Landbrug & Fødevarer är den den danska grisproduktionen långt utlagd på export. Slakterierna exporterar 90 procent av sin produktion mot omkring 40 procent för motsvarande tyska slakterier.

I september invigde Danmarks matminister Mogens Jensen koncernens första egna anläggning på kinesisk mark i Pinghu utanför Shanghai. Etableringen är ett led i strävandena att göra danskt griskött till en märkesvara i Kina.

Danish Crown har redan i tjugo år exporterat fruset griskött till Kina. Konsumtions- och distributionsmönstret har starkt förändrats under den tiden. På några få år har handeln flyttat från traditionella ”wet-markets” till supermarknader och e-handel.

Starka partner främjar försäljningen

Den danska koncernen har en stark partner i den kinesiska Alibaba-koncernen med försäljning både online och via fysiska butiker. I november 2018 fick Alibaba ensamrätten att köpa allt kött som Danish Crown producerar i den nya fabriken under fem år framåt.

Enligt Danish Crowns VD Jais Valeur är anläggningen en hörnsten i koncernens målsättning att varaktigt köra i sitt varumärke i Kina de närmaste fem åren. Konsumenterna måste i gengäld betala litet extra för danskt kött av god kvalitet.

Fabriken ligger på ett avstånd av knappt hundra kilometer från Shanghai med sina 24 miljoner invånare. Inom en radie av 200 kilometer bor hela 80 miljoner människor. Det motsvarar befolkningen i ett land som Tyskland.

Den nya anläggningen har en yta av 17.000 kvadratmeter och en årlig produktionskapacitet av upp till 14.000 ton färska och förädlade produkter. Kapaciteten är viktig, eftersom efterfrågan på griskött är massiv i Kina.

Danish Crown arbetar målmedvetet för att bygga upp sitt premiummärke på den kinesiska marknaden. Danskarna planerar redan nya produktionsanläggningar i närheten av andra kinesiska storstäder.

Läs också: KINAS GRISPRISER FORTSÄTTER ATT STIGA