27933839989 Fe98845849 O
EU anser att Colombia har infört olagliga antidumpningstullar mot djupfrysta pommes frites från Belgien, Tyskland och Nederländerna. Enligt colombianerna drar de exporterande företagen nytta av EU-subventioner och kan pressa sina priser. Detta skadar i sin tur de inhemska producenterna i Colombia. FOTO: F Delventhal
Jordbruk EU Globalt Marknad

EU kämpar för sina potatisodlare

EU anser att Colombia har infört olagliga antidumpningstullar mot djupfrysta pommes frites från Belgien, Tyskland och Nederländerna. Nu drar kommissionen Colombia inför WTO för att skipa rättvisa.

Enligt handelskommissionär Cecilia Malmström har Colombias regering inte presterat några trovärdiga svar på EU:s förfrågningar. Trots långvariga påtryckningar hos Colombias myndigheter har ingenting skett, säger handelskommissionär Cecilia Malmström.

EU kommer därför att ta upp frågan inom världshandelsorganisationen WTO. De internationella handelsreglerna reglerna får inte överträdas, eftersom detta äventyrar arbetsplatser och industri i EU.

Enligt Malmström hoppas kommissionen på en snabb lösning, helst redan i de WTO-samråd som utgör den första fasen i tvistlösningsförfarandet. Antidumpningstullarna är oförenliga med handelsreglerna, det rådet inget tvivel om saken, påpekar hon.

Tullarna som tillämpats på europeisk import under en period av två år varierar mellan tre och åtta procent. De begränsar tillträdet till den colombianska marknaden och påverkar nästan 85 procent av EU:s export av frysta pommes frites till Colombia.

Colombias regering införde tullarna för ett år sedan. Enligt colombianerna drar de exporterande företagen nytta av EU-subventioner och kan pressa sina priser. Detta skadar i sin tur de inhemska producenterna i Colombia.

Colombias jordbruksminister Andres Valancia Pinzon uppger att regeringen omedelbart inför tullar på 74 procent av all import. Åtgärden är nödvändig för att skydda den inhemska produktionen i landet.

Svår sits för odlarna

Belgiens handelsminister Didier Reynders protesterar och hävdar att de belgiska potatisproducenterna lider svårt av de colombianska importtullarna. Mest drabbas små och medelstora företag.

Tidigare har Sydafrika och Brasilien infört liknande antidumpningstullar mot Belgien, Tyskland och Nederländerna. På längre sikt är situationen ohållbar och hotar hela branschen, beklagar den belgiska branschorganisationen Belgapom.

De tre EU-ländernas export av nedfryst pommes frites till Colombia har ett årligt värde av 19 miljoner euro och utgör 85 procent av branschens kompletta export. Därför är saken så viktig, understryker branschen.

Den första etappen i tvistlösningen består av ett 60 dagar långt samråd, då EU och Colombia har möjlighet att enas om en förhandlingslösning. Om detta inte lyckas, kan WTO inrättar en panel som avgör fallet.