Zambia
Maclina Hanalete, en småbrukare från södra Zambia, kämpar med det förändrade klimatet. Här tillsammans med småbrukaren George Timba. Båda är nu utbildade regnmätarkontrollanter.
Jordbruk Globalt

Regnmätare hjälper jordbrukare
fatta rätt beslut i Zambia

Klimatförändringen för med sig allt värre översvämningar, stormar och torka i stora delar av världen. Enligt Världslivsmedelsprogrammet WFP har hälften av deras biståndshjälp de senaste tio åren gått till områden som drabbats av klimatrelaterade katastrofer, till en sammanlagd kostnad av 23 miljarder dollar.

Maclina Hanalete, en småbrukare från södra Zambia, kämpar också med det förändrade klimatet. Jordbrukarna i hennes hemtrakter är beroende av regn för sina skördar och de senaste åren har nederbörden avvikt från de normala mönstren. Jordbrukarna får heller ingen information om nederbörden eftersom området saknar meteorologisk infrastruktur.

Hanalete är därför nöjd över att en regnmätare nu har installerats i hennes hemtrakter. Med hjälp av mätaren kan jordbrukarna fatta beslut om utsäde och sådd baserat på hur mycket regn som fallit.

– Det har varit svårt att anpassa sig till de varierande regnmängderna eftersom vi saknat information om läget, säger Hanalete. Torkan har verkligen tärt på oss. Därför är jag lättad över regnmätaren som visar när det är dags att så. Vi har fått utbildning och lärt oss att inte så majs förrän fukthalten stigit till över 20 mm.

49-åriga Hanalete är utbildad regnmätarkontrollant vid en av de manuella regnmätare som Zambiens meteorologiska institut installerat med bidrag från WFP.

– Sammanlagt har vi installerat 27 regnmätare i området, berättar WFP:s landschef Jennifer Bitonde. Meningen är både att förbättra krisresponsen och att främja jordbruksproduktionen i området, i synnerhet för småbrukare.

Totalt har WFP installerat 67 mätare i Zambia. Enligt Bitonde förbättrar mätarna jordbrukets uthållighet, eftersom jordbrukarna nu kan fatta beslut om sorter, markbearbetning och tröskning enligt väderlek.

Ökat informationsutbyte

Eftersom jordbrukarsamhället ansvarar för regnmätarna har de uppmuntrat till större informationsutbyte bland jordbrukarna. Bland annat tipsar de varandra om hållbara odlingsmetoder och om hur klimateffekterna kan motverkas genom regnuppsamling eller val av mindre känsliga produktionsdjur.

– Det här är en mycket viktig utveckling i vårt samhälle, säger Hanalete. Jag är glad över att själv få läsa av mätarna. Jag ser mig också som en ambassadör för kvinnorna i vårt samhälle, eftersom kvinnor ofta drabbas hårdast av hungersnöd och torka. Det är viktigt att vi deltar aktivt i program som hjälper småbrukare anpassa sig till ett hårt klimat.

För att utrota hungersnöden görs stora satsningar på effektivare katastrofhantering och mera uthålliga samhällen i utsatta områden. Om åtgärderna misslyckas förväntas risken för hungersnöd och undernäring öka med 20 procent fram till 2050 enligt WFP.

– Riskhantering inom jordbruket är en kritisk punkt, speciellt för småbrukare, säger Bitonde. Genom väderstationer får jordbrukarna tillgång till meteorologisk information så de kan gardera sig mot extremt väder.

Edson Nkonde, chef för Zambias meteorologiska avdelning, bekräftar att ett meteorologiskt system för tidig varning behövs för landets södra delar.

– Väderstationerna i området har minskat stadigt varje år. Det har påverkat den geografiska representationen i väderleksprognoserna, vilket i sin tur försvagat systemet för tidig varning.

Nu är systemet långt beroende av de regnmätare som installerats i området.

TEXT & FOTO
Friday Phiri

ÖVERSÄTTNING
Andrea Bergman