SLC - Lpx 139289
Bayer kan söka medling i processen om glyfosat

Den tyska kemikoncernen Bayer har i domstol dömts att betala upp till 80 miljoner dollar till personer som uppger att de har skadats av ogräsmedlet glyfosat. Snart kan frågan ta en ny vändning. Mycket tyder på att Bayer försöker lösa tvisten genom medling.

SLC - P039329 286058
USA:s strafftullar för Airbus slår ojämnt mot EU-länderna

Världshandelsorganisationen WTO beviljar USA rätt att belägga EU med nya handelstullar på bland annat flygplan, ostar, viner, olivolja och fiskprodukter. Tullarna slår ojämnt mot EU-länderna. Finland klarar sig bättre än många andra EU-länder.

EU-kommissionen beklagar snedvriden sockermarknad

Den bristande prisbalansen på sockermarknaden är fortfarande ett stort problem för EU, medger kommissionen. Sockerpriset pressat av flera olika orsaker men kommissionen kommer inte att ingripa i prisbildningen.

SLC - Italien
Italienska bönder mötte USA:s utrikesminister

”Mike, vi är vänner”. Med den slogan mötte en grupp italienska bönder USA:s utrikesminister Mike Pompeo när han kom till Rom.

Klimatförändring och försvagad global ekonomi dämpar virkeshandeln

Stora virkesmängder på den globala marknaden har försvagat den inhemska virkesindustrins konkurrenskraft, meddelar Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT.

Sydkorea häver stegvis embargot mot EU-nötkött

Sydkorea visar beredskap att öppna sin marknad för nötkött från EU. Landet har i nästan tjugo år hållit sina gränser stängda för EU-nötkött sedan BSE-skandalen.

Parlamentet kritiserar avtalet med Mercosur

Det färdiga frihandelsavtalet mellan EU och sydamerikanska Mercosur möter motstånd i EU-parlamentet. En växande skara parlamentariker vill skydda det europeiska jordbruket mot jordbruksimport. Skarp kritik riktas också mot skövlingen av regnskogar i Brasilien.

SLC - Mtk Export
Samarbete och strategiskt tänkande ska öka vår export

MTK vill förenkla samarbetet mellan finländska företag och öka den strategiska exporten. Främst betyder det att finländska företag måste satsa aktivt på export och inte bara se det som ett sätt att bli av med överskott, konstaterar Thimjos Ninios, exportchef på MTK.

Kinas regering varnar för fejkade ASF-vaccin

Den afrikanska svinpesten fortsätter att breda ut sig i Kina. Bedragare lockar förtvivlade producenter att köpa vaccin mot svinpest. Nu varnar jordbruksministeriet för den svarta marknaden och betonar att vaccinet är både olagligt och skadligt.

SLC - Rotterdam Vrachtwagens Container Oplegger Eric Bakker Hbr 07 2019
EU:s matexport fortsätter att öka

EU exporterade i juli 2019 jordbruksprodukter och livsmedel till ett värde av 13,07 miljarder euro. Det motsvarar en ökning med 12,6 procent på ett år och innebär också ett nytt månadsrekord, meddelar EU-kommissionen.

Svinpesten driver upp EU:s export av griskött

ASF-krisen på den kinesiska grismarknaden kan bli en betydande konjunkturfaktor för EU:s köttindustri. Det kinesiska grisbeståndet har redan minskat med en tredjedel. Landet måste importera mer griskött från bland annat EU och priset på gris stiger.

SLC - Img 4556
Lönsamt producera ull i Australien

Under ett antal år har priserna på ull gått upp i Australien och efterfrågan från utlandet fortsätter att öka. Familjen Wood i New South Wales är bland de fårfarmare som får bra priser.