Lpx 108488
FAO:s index för mejeriprodukter klättrade i december uppåt med 3,3 procent. Priserna på ost steg kraftigt, med nästan 8 procent. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

FAO:s matprisindex
steg till femårsrekord

De globala priserna på livsmedel fortsatte att stiga i december månad. Högre priser på växtoljor, socker och mjölk pressade upp FAO:s matprisindex till den högsta nivån sedan december 2014.

Indexet klättrade uppåt för den tredje månaden i följd. I december steg den genomsnittliga prisnivån med 2,5 procent. Jämfört med motsvarande index i december 2018 är ökningen 1,8 procent, men noteringen ligger ännu en god bit under rekordnivån från 2011.

FAO:s matprisindex steg som högst i februari 2011. Den höga prisnivån förorsakades då främst av det skärpta läget inom den globala spannmålsförsörjningen. De internationella spannmålspriserna steg med 70 procent på ett år.

Nu är läget betydligt stabilare. FAO:s spannmålsindex steg i december med 1,4 procent gentemot november. Prisstegringen beror enligt FAO främst på en stigande efterfrågan från Kina.

Marknadsbalansen har dessutom påverkats av logistiska problem i Frankrike, där de många strejkerna bromsar upp varuflödet. Produktionsförhållandena har dessutom försämrats i flera viktiga produktionsområden, påpekar FAO.

Mejeriprodukter har blivit åtråvärda

FAO:s index för mejeriprodukter klättrade i december uppåt med 3,3 procent. Priserna på ost steg kraftigt, med nästan 8 procent. Detta beror enligt FAO på en stark global efterfrågan och en låg tillgänglighet på exportvara från EU och Oceanien.

Priset på skummjölkspulver har stigit sedan november och trenden fortsatte i december. Enligt FAO beror det stigande priset på tömda lager, särskilt i EU. En försvagad efterfrågan på smör och helmjölkspulver bromsar i viss mån den stigande trenden.

Indexet för socker steg under december för den tredje månaden i följd, denna gång med 4,8 procent. De globala noteringarna har pressats uppåt i takt med det stigande priset på råolja.

Detta resulterar i att Brasilien avdelar större mängder sockerrör för produktion av etanol i stället för socker. Därmed blir sockerförsörjningen knappare på världsmarknaden. Förbättrande skördeutsikter i Indien pressar också upp sockerpriset.

Enligt FAO har den globala sockermarknaden i viss mån balanserats upp under 2019. Under året har sockerpriset stigit med 1,6 procent. Men än så länge är priset lågt i historiskt perspektiv.

Grisköttet blev dyrare

Under 2018 har de globala köttpriserna sammantaget stigit med 18 procent, fastän prisnivån inte har nått upp till de rekordhöga priserna i augusti 2014. Pristrenden för griskött är positiv.

De stora leverantörerna i EU och Brasilien har enligt FAO haft svårt att hålla jämna steg med konsumtionen inför julhelgen. På de stora marknaderna i Asien är behovet av importerat griskött fortfarande högt.

Noteringarna för lammkött har likaså stigit på grund av en stark efterfrågan på importerad vara och den begränsade exportkapaciteten i Oceanien. Ett försvagat utbud av fågelkött, särskilt i Brasilien, har bidragit till en lätt stigande prisnivå.

Efterfrågan på nötkött har minskat i Kina efter en längre period med stark efterfrågan. På årsbasis har FAO-indexet på kött stigit med 5,7 procent under 2019. Den största prishöjningen noteras för griskött, före nöt- och fågelkött.

FAO-prisindexet för växtoljor steg i december till det högsta värdet sedan 25 månader. Mest steg priset på palmolja, som ett resultat av en stigande efterfrågan på biobränslen. Priserna på sojaolja, solrosolja och rapsolja har också stigit.